Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
386,28 Ft
Font
451,37 Ft
Bitcoin
67,031 $

Közel 30 milliárd forintnak megfelelő lejből újul meg a kolozsvári repülőtér

A beruházáshoz Európai Uniós forrásokat is felhasználnak.

...svg content...Kolozsvár, 2014. j anuár 4. Münchenbe tartó utasok állnak sorban a Lufthansa német légitársaság pultja elõtt, hogy átvegyék beszállókártyájukat a kolozsvári Avram Iancu Cluj repülõtéren 2014. január 4-én. Január 1-jétõl megszûntek a bolgár és román állampolgárok munkavállalását korlátozó átmeneti rendelkezések Németországban. (MTI/EPA/Mircea Rosca)
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Bővítik a kolozsvári nemzetközi repülőtér utasterminálját, illetve a repülőgépek parkolóját az utasok nagy száma és a bővülő járatok miatt; a beruházás értéke 365 millió lej (28 milliárd forint), melyből 129 millió (9,8 milliárd forint) uniós finanszírozás – közölte a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér vezetősége hétfőn közleményben.

Erdély legnagyobb és Románia második legnagyobb repülőterén évek óta gondot okoz a zsúfoltság. Most elsősorban az induló külföldi járatok utasterminálját növelik, 7200 négyzetméterrel, és két új beszállókaput is nyitnak, illetve a gépek parkolóját is megnövelik 9000 négyzetméterrel. Új beszállókaput nyitnak ugyanakkor az induló belföldi járatok számára is, melyek száma szintén megnőtt az elmúlt időszakban. Soron kívül Eltűnt 13 éves lány megtalálása érdekében kéri a lakosság segítségét a rendőrség

Új utasterminál létesítése a fő cél

A mostani bővítés átmeneti megoldás, a repülőtér vezetése hosszabb távon újabb utasterminált építene – idézte a Monitorul de Cluj hírportál David Ciceo reptérigazgatót.

A kolozsvári repülőtér vezetősége nemrég közölte, hogy az utasforgalom az első negyedévben meghaladta a járvány előttit: mintegy 600 ezer utas fordult meg a légikikötőben, hat százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában, és 80 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Számításaik szerint májusban elérhetik az egymillió utast, egy hónappal korábban, mint tavaly. A légikikötőben 2022-ben 2,26 millió utas fordult meg, idén a 3 milliót is meghaladja majd számuk.

A kolozsvári repülőtérről kilenc légitársaság üzemeltet járatokat több mint 50 úti célra. A nyári idényben újabb járatok indítását tervezik, és a meglévők is gyakrabban közlekednek majd.

MTI

Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Ma már 10 hajléktalan ember közül 4 elmúlt 60 éves, többségük pedig beteg és munkaképtelen.

Ilyen repjegyárra számítson, aki repülővel érkezne a nyári futball Európa-bajnokságra

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság hatására jelentősen megnőtt a Németországba irányuló repülőjegyek iránti kereslet Magyarországról.