Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,14 Ft
Euró
395,50 Ft
Font
468,28 Ft
Bitcoin
61,798 $

Az első negyedév legjobb hónapját zárta márciusban a hazai ingatlanpiac

Noha éves összevetésben még mindig 46 százalékos a visszaesés az adásvételek terén, a hazai ingatlanpiac az idei év legjobb hónapját zárta márciusban.

...svg content...Fotó: Unsplash/Steven Ungermann
Gazdaság
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Duna House Cégcsoport közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2023 márciusában, országosan 7 787 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 39,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A tavalyi évhez képest ez még mindig kevés

2023 márciusában 25%-os erősödéssel az első negyedév legjobb hónapjával zárt a hazai ingatlanpiac. A Duna House saját adatain alapuló becslés alapján országosan 7 787 adásvétel történt, amely az előző évhez képest továbbra is 46%-os visszaesést mutat, de februárhoz képest jelentős, közel 25%-kal több tranzakciót jelent. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

2023 első három hónapjában mindösszesen 19 893 adásvétel történt, ami az elmúlt 10 év leggyengébb első negyedévét mutatja, ennél kevesebb tranzakciót utoljára 2013-ban becsült az ingatlanközvetítő vállalat. A Duna House a második negyedévben fokozatosan emelkedő aktivitással és így egyre növekvő tranzakciószámokkal számol a hazai piacon.

Forrás: Duna House

A jelzáloghitel-piac is összekapta magát

Kezdetét vette a várt erősödés a lakáspiac után a jelzáloghitel-piacon is, március hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának a Credipass-nak a hazai adatai alapján 39,5 milliárd forintos volumen becsülhető, ami 19%-os növekedést mutat februárhoz, de jelentős, 71%-os csökkenést jelez az előző év márciusi adatához képest.

Negyedéves tekintetben az MNB tényadatai és a márciusi becslés alapján 113,4 milliárd forint értékű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, amely 67%-os elmaradást mutat 2022 első negyedévéhez képest. A szakértők az ingatlanpiac további erősödése miatt a pozitív irányú változás folytatását várják a következő hónapok hitelpiacán is. Az alábbi táblázat a Duna House által, az aktuális hónapban becsült havi tranzakciómennyiségeket mutatja.

Forrás: Duna House

Hiperszonikus rakétát lőhetett ki Észak-Korea

Egyre több információ jelenik meg az észak-koreai rakétakilövésről, amit szerdán hajtott végre Észak-Korea.