Véget érhet a prémium élelmiszerek aranykora Európában
A vásárlók egyre inkább az alapvető, olcsóbb élelmiszereket részesítik előnyben.
Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint a fogyasztók ráfordítási költségeinek visszaesésének ellenére is magas szinten maradnak az élelmiszerárak, azonban kérdés, meddig lesz jellemző ez a tendencia.
Továbbra is jelentős ugyanis az élelmiszerinfláció, az EU átlagos árai a 2023 februári adatokhoz mérve 19,5%-kal magasabbak, mint egy évvel korábban. Ami a vásárlói szokások változását is magával hozta.
Kevesebb marha, több baromfi
A fogyasztók inkább az alapvető élelmiszerek felé fordulnak, és számos esetben az olcsóbb termékeket emelik le a polcról. Húsfogyasztás tekintetében a marha látja leginkább kárát ennek, a csirke viszont népszerűbb, mint egy éve.
Ami a tenyésztőket illeti, a helyzet már sokkal bonyolultabb. A takarmányozási költségek jelentős emelkedése, valamint az állatbetegségek terjedése egyre bizonytalanabbá teszi az EU állattenyésztésének kilátásait.
A baromfiágazatban madárinfluenza-járványok törtek ki, míg a sertéshúságazatot az afrikai sertéspestis sújtotta. Ez az említett termékek európai uniós exportjának csökkenéséhez vezet – tették hozzá a szakértők.