Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,51 Ft
Euró
389,27 Ft
Font
453,55 Ft
Bitcoin
64,306 $

Kitörhet Kolumbia leghalálosabb vulkánja, növelték a riasztási szintet

A hatóságok úgy döntöttek, növelik a Kolumbiában található halálos Nevado del Ruiz vulkán veszélyességi szintjét.

Fotó: A Kolumbiai Földtani Szolgálat által közreadott képen a kolumbiai Nevado del Ruiz tűzhányó Manizales közelében 2023. március 31-én. A földtani szolgálat adatai szerint növekszik a vulkán kitörésének lehetősége. MTI/EPA/Kolumbiai Földtani Szolgálat
Dél-Amerika

Hujber Dávid

Szerkesztő

A kolumbiai hatóságok a szeizmikus aktivitás megnövekedése miatt úgy döntöttek, növelik a Nevado del Ruiz vulkán veszélyességi szintjét. A szakemberek sziklarepedéseket és földrengéseket mértek a hófödte csúcs körül, ami vészjósló is lehet.

Komolyan kell venni ezeket a jeleket, miután a vulkán 1985-ben 25 ezer ember halálát okozta. Kolumbia történetének legnagyobb feljegyzett természeti katasztrófája volt ez akkor, mely rengeteg ember életébe került. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

Pénteken Gustavo Petro elnök is megszólalt a helyzet kapcsán, és azt mondta, nőtt a kitörés veszélye, amire reagálniuk kell. Emiatt narancssárga jelzést rendeltek el, és hangsúlyozták, hogy a polgármestereknek fel kell készíteniük a hivatalos protokollokat erre a riasztási állapotra, ami már érvényben van.

Napokon belül kitörhet a vulkán

A narancssárga riasztás egyúttal azt is jelenti, hogy heteken vagy akár napokon belül kitörés várható. A Földtani Szolgálat egy nappal korábban közleményt adott ki, melyben bejelentette, növekedést észleltek a szeizmikus energia területén, miközben földrengéseket és kőzetrepedéseket regisztráltak.

Arra is felszólították a környéken élőket, hogy maradjanak nyugodtak, de egyúttal legyenek óvatosak, figyeljék a vulkánról szóló híreket. Az ügynökség március 28-án 6500, majd egy nappal később 11 000, míg március 30-án 9600 földrengést észlelt.

A legtöbb rengés viszonylag kicsi volt, a legerősebb a Richter-skála szerinti 3,1-es erősséggel bírt. A közösségi médiában olyan felvételek is napvilágot láttak, amiken hamu gomolygását lehetett látni a vulkánból.

Egy olyan vulkánról beszélünk, mely 8600 évvel ezelőtt is aktív volt, de az első ilyen feljegyzett kitörést 1570-ben regisztrálták, míg a jelenlegi kitörési időszak 2014-ben kezdődött. Az Al Jazeera azt írja, hogy az eddigi legismertebb kitörés 1985. november 13-án történt, amikor a vulkán hamut, gázt és magmát okádott ki magából. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal szerint az akkori kitörés közel 20 millió köbméter hamut és kőzetet lökött ki.

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Robogósnak csapódott egy autós Pannonhalmán

Újabb és újabb balesetek történnek, most épp Pannonhalmán történt egy robogós incidens, ami miatt mentőket is riasztottak a helyszínre.

Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

Egy jólléti ellenőrzésre érkeztek a helyszínre a rendőrök, a házban azonban már csak a nő holttestét találták meg.