Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,20 Ft
Euró
385,37 Ft
Font
449,24 Ft
Bitcoin
65,066 $

Hiába tolták ki a határidőt, egyhamar nem tűnik el a fegyveres erőszak Afrikából

Egyszerre több tényező is hátráltatja a cél elérését, többek között a klímaválság és a sorozatos puccsok.

...svg content...Fotó: MTI/EPA
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A TRT World jelentése szerint Mohamed Ibn Chambas, az Afrikai Unió kezdeményezésének vezetője az ENSZ Biztonsági Tanácsát arról tájékoztatta, hogy a cél elérése még úgy is veszélyben van, hogy az eredeti 2023-as dátumot egészen 2030-ig kitolták.

Az Afrikában a fegyverek elhallgattatására irányuló célkitűzést ugyanis Mohamed Ibn Chambas figyelmeztetése szerint ebben az évtizedben több tényező is veszélyezteti: Soron kívül Súlyos Robert Fico állapota, több szervét is lövés érte

  • az éghajlati válság;
  • a terrorizmus;
  • a puccsok;
  • valamint a kontinens történelme.

Chambas csütörtöki beszédében hangsúlyozta, a cél még annak ellenére is veszélyben van, hogy a határidőt kitolták 2030-ig, majd utalt az alkotmányos, intézményi és kulturális kihívásokra, továbbá „Afrika globális gazdasági sokkokkal szembeni sebezhetőségére”.

Ahogy telik az idő, egyre távolabbinak tűnik a cél

A fegyverek elhallgattatása kulcsfontosságú kezdeményezés volt az AU vezetői által 2013 májusában elfogadott „integrált, virágzó és békés Afrika” célkitűzés keretében: az Agenda 2063 elnevezésű program eredeti célkitűzései szerint a fegyverek már 2023-ban elhallgattak volna, ám az AU 2020 decemberében a kontinensen zajló erőszakos cselekmények nyomán úgy határozott, a határidőt 2030-ig kitolja.

Mindemellett további, égetően fontos célkitűzéseket tettek a helyzet javítása érdekében, úgymint a szegénység felszámolása; a középfokú oktatás biztosítása minden gyermek számára; a nemek közötti egyenlőség elérése; valamint a megfizethető és tiszta energia biztosítása.

Chambas arra is rámutatott, hogy a koronavírus-járvány 2020-ban 55 millió afrikai lakost taszított szegénységbe, és visszafordította a kontinensen két évtized kemény munkájával elért fejlődést a szegénység felszámolása terén. Hangsúlyozta továbbá, hogy hasonlóképpen riasztó az a tény, hogy jelenleg 15 afrikai ország áll az adósságválság szélén, a kontinens teljes adósságállománya pedig több mint 600 milliárd dollárra (!) rúg.

Putyin és Biden is megszólalt a Fico elleni merénylet után, aki magánál volt

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szinte egyszerre reagált a Robert Fico elnök elleni merényletre.