Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,62 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
60,312 $

Íme egy poszt-covid hatás, ami hóbortnak indult, de sokkal több lett belőle

A szakértő szerint a koronavírus-járvány új lendületet adott a saját élelmiszer termelésének, főként az Egyesült Államokban, de a kiskertek világszerte egyre népszerűbbek.

Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nem sokkal azután, hogy kitört a covid és számos korlátozást bevezettek, jelentős mértékben növekedni kezdett a hobbikertészet aránya, főként az USA-ban, ugyanis az amerikai lakosság 5-6%-a, Európa-szerte pedig az emberek 10%-a ezzel kezdett foglalkozni a szabadidejében.

Ennek kapcsán Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet senior kutatója elmondta, a korlátozások már önmagában is „rákényszerítették” az embereket arra, hogy valamilyen elfoglaltságot találjanak maguknak, de az élelmiszerláncok sérülékenysége is közrejátszott a dologban. Soron kívül Úgy tűnik, mégsem épül új kínai autógyár Magyarországon

Majd jött az energiaválság, az élelmiszer-drágulás pedig tartóssá vált, amely által a kiskertben vagy balkonládában termesztés immár több lett, mint egyszerű hóbort, elsősorban a 18-34 éves korosztály körében – írta az Infostart.

Anyagilag is megéri

Majd a szakértő felhívta a figyelmet, hogy a kertészkedés anyagilag is megéri, mert így körülbelül 1-1,5 havi élelmiszerköltséget lehet megspórolni, ami számszerűsítve azt jelenti, hogy 1 dollárnyi befektetéssel akár 8-9 dollárnyi élelmiszerhozam is elérhető.

De a közösségi kertek a globális élelmezési problémák enyhítésére is szolgálhatnak, hiszen egyes felmérések alapján, ha az amerikai városi parkok gyepesített részeinek akár csak 10%-át ún. permakultúrás művelés alá vonnák, akár 2 millió ember élelmezése is megoldható lenne.

Németh Viktória a magyarországi trendeket illetően arra utalt, egy hosszas lefelé menő pályát követően 2016-ban már csak a földterületek 1%-a tartozott háztáji művelés alá, és 200 ezernél is kevesebb háztartás foglalkozott ezzel, ám a 2020-as években hazánkban is fordulat következett be.

Több kormányzati program született az elmúlt években, támogatandó a háztáji gazdálkodást, nemcsak egyéni, hanem közösségi szinten is, s a célok között szerepelt a társadalmi integráció, egyes vidéki települések felzárkóztatása, illetve a gyermekek egészséges életmódra nevelése.

Vitézy Dávid ismét beszólt Karácsony Gergelynek

A jelenlegi főpolgármester egyelőre nem reagált erre.