Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,92 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,06 Ft
Bitcoin
62,961 $

Borsodban mindössze a háziorvosok 2 százaléka írta alá az ügyeleti szerződést

Noha rendszer alig több mint egy hét múlva Borsodban is élesedik, összesen hat háziorvos írta alá az ügyeleti szerződést.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Országos Mentőszolgálat az Index megkeresésére árulta el, hogy a háziorvosok mindössze 2 százaléka, összesen hat szakember írta alá az ügyeleti szerződést, noha az új ügyeleti rendszer kevesebb mint egy hét múlva már ott is élni fog. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye lesz a negyedik, ahol április 1-től élesedik az új ügyeleti rendszer.

Az Országos Mentőszolgálat válaszában azt írta, „gondos előkészítő munka zajlott és zajlik, ami a szükséges személyi és tárgyi feltételek kialakítását biztosítja”, hozzátéve, hogy március 20-ig összesen hat háziorvossal kötöttek szerződést, noha közlésük szerint további 50 szerződéskötés van folyamatban. Soron kívül Bőnyi iskolai késelés: a megkéselt lány túl van az életveszélyen

A KSH hivatalos adatai szerint Borsodban összesen 311 háziorvos praktizál, ezek alapján pedig eddig csupán 2 százalékuk szerződött az új ügyeleti rendszerre. A gyermekorvosok kapcsán azonban nem érkezett válasz, így meglehet, közülük eddig senki sem írta alá a szerződést.

Az OMSZ tájékoztatása szerint a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint a hétvégi reggel 8 és délután 2 óra közötti időszakokban a betegek jellemzően enyhébb panaszokkal jelentkeznek be az ügyeletre, így véleményük szerint „ellátásukra a háziorvosok a legalkalmasabbak”.

A mentőszolgálat válaszában hangsúlyozta:

„Bízunk benne, hogy az eddig távol maradt háziorvosok is mielőbb bekapcsolódnak az ellátásba annak érdekében, hogy az ügyeleti rendszer zavartalanul működhessen.”