Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,50 Ft
Euró
389,13 Ft
Font
454,93 Ft
Bitcoin
59,740 $

Szokatlan jelenség: 5 bolygó sorakozik fel egy szivárvány alakzatban

Egy ritka és különleges együttállásban gyönyörködhetnek majd a szerencsések.

Fotó: YouTube / NASA
Világűr

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A Jupiter, a Merkúr, a Vénusz, az Uránusz és a Mars a Holddal együtt szivárványalakzatban sorakozik fel a március 25. és 30. közötti éjszakákon – jelentette a Science Alert.

A Jupiter azonban 28-a után eltűnhet a naplementében, ezért mindenki igyekezzen még előtte megnézni ezt a viszonylag ritka kozmikus eseményt. Ha mind az öt bolygót egy éjszaka alatt szeretnéd megfigyelni, az időjárás, a sötét égbolt és a tiszta horizont is kulcsfontosságú.

A legkönnyebben a Vénuszt lehet majd szabad szemmel észrevenni, mivel a Nap és a Hold után a harmadik legfényesebb objektum az égen. Néhány más bolygót, például az Uránuszt és a Merkúrt azonban nehezebben lehet megfigyelni, a legjobb esélyt akkor adjuk meg magunknak, ha napnyugta előtt, a város fényeitől távolabb eső, sötét égboltú helyre megyünk.

A Jupiter és a Merkúr észleléséhez mélyen a horizont fölé kell nézni, és bár a legtöbb bolygó szabad szemmel is látható lesz, az Uránusz megtekintéséhez valószínűleg egy komolyabb távcsőre is szükség lesz.

Tarlós István szerint Vitézy Dávid „a mai napig sértődött ember”

Mindemellett „végtelenül tisztességtelennek” tartja a főpolgármester-jelölt kommunikációját.

Lezuhant egy autós egy felüljáróról Miskolcnál

Súlyos baleset történt Miskolcnál, ahol egy autós egy felüljáróról zuhant le ismeretlen körülmények között.