Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,49 Ft
Euró
391,28 Ft
Font
458,11 Ft
Bitcoin
63,472 $

A Nike és a Puma is felhagy a kengurubőr futballcipők gyártásával

A két világmárka 2023 végéig kivezeti a kengurubőr termékeket.

Fotó: illusztráció | unsplash
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A Tiempo futballcipő legújabb kivitele már „egy új, a márka által kifejlesztett és szabadalmaztatott szintetikus felsőrésszel debütál majd, amely felváltja a kengurubőr használatát” – írta a Nike az ESPN-nek küldött közleményében.

Mindez azt követően történt, hogy január közepén Oregonban – ahol a Nike székhelye is van – egy olyan törvényjavaslattal álltak elő, ami megtiltaná a kengurubőr felhasználását. Soron kívül Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

A Nike két héttel azután tette meg a bejelentést, hogy a Puma sportruházati vállalat közölte: „idén teljesen leállítja a kengurubőrből készült futballcipők gyártását”. A Puma legújabb King modellje szintén „nem állati eredetű” anyagból készül a jövőben.

Több száz millió dolláros üzletről volt szó

Hosszú évekig készültek kengurubőrből a legdrágább futballcipők, jelenleg is több ilyen van a piacon, mint Nike Tiempo 9 Elite, az Adidas Predator Edge 94+, a Predator Pulse UEFA Bajnokok Ligája modelljei, a Puma KING Platinum 21 Rallye és a Mizuno Morelia Neo III, amelyeket 220-350 dolláros árakon lehet megvásárolni.

Egy 2021 statisztika szerint a kengurubőr-ipar második legnagyobb piaca Ausztrália után az Egyesült Államok, előbbi számára 200 millió dolláros üzletág, míg az USA-ban 80 milliós bevételt jelent.

Az ausztrál kormány 1999 óta engedélyezi a kereskedelmi célú begyűjtést a populáció visszaszorítása érdekében, a kengurubőr jelentős részét a futballcipők gyártására használták fel.

A teljes keretét lecserélheti a Manchester United, Rashford és Fernandes is távozhat

Többek között Marcu Rashfordért is ajánlatot várhat a Manchester United, akik ezen a nyáron szinte teljesen lecserélnék a keretüket.

Újabb nagy baleset történt az M3-ason, négy kamion ment egymásnak

Rövid időn belül ez már a harmadik nagyobb baleset az M3-as autópályán, ezúttal négy kamion futott egymásnak.