Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,894 $

Több balatoni nyaralótulajdonos kaphatott kellemetlen hírt a napokban

Az elszabadult energiaárak és a megnövekedett üzemeltetési költségek miatt az önkormányzatok többsége megemelte az építményadót.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A balatoni üdülőtulajdonosok a napokban kapták kézhez az idei évben fizetendő építményadóról szóló csekkeket, amelyeket néhányan viszonylag békésen, míg mások felháborodva fogadtak. A településvezetők szerint az elszabadult energiaárak és a megnövekedett üzemeltetési költségek miatt voltak kénytelenek építményadót emelni.

A legtöbb déli parti településen évek óta változatlan az építményadó mértéke – ez Zamárdira, Balatonboglárra és Balatonmáriafürdőre is igaz –, amelyet az ingatlan alapterülete alapján számolnak ki, ám Balatonlellén és Balatonfenyvesen is emelkedett az ingatlanok után fizetendő közteher – írta a sonline.hu. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Előbbi esetében ez csak a nem állandó lakhellyel rendelkező tulajdonosokat érinti, akiknek 700-ról 1200 forintra nőtt a négyzetméterenkénti adó, míg utóbbi esetében olyan változás történt, hogy lakóépületnél 700-ról 900-ra, melléképületnél és garázsnál pedig 500-ról 700 forintra nőtt az ezzel kapcsolatos fizetnivaló.

Fonyódon még novemberben hoztak hasonló döntést: a vasúti pálya vonalától északra eső területen évi 1400 forint, ettől délre eső területen pedig 1100 forint négyzetméterenként az éves adó (ez 40-60%-os emelés a korábbihoz képest, de garázzsal együtt ennél is több lehet a végösszeg).

Siófokon változatlan az építményadó: a helyi rendelet, amely a fizetési kötelezettség részleteit tartalmazza, 3 övezetre osztja a várost. Attól függően, hol található és milyen célra használják az ingatlant, eltérő négyzetméterenkénti összeget szab meg, a legtöbbet (négyzetméterenként 1850 forintot) pedig az ún. parti övezetben lévő üdülők és 80 négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanok után kell fizetni.

Uniós állampolgárok is indulhatnak az önkormányzati választáson

Nem csak magyar állampolgárok indulhatnak jelöltként a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán.