Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,90 Ft
Euró
388,80 Ft
Font
451,99 Ft
Bitcoin
62,871 $

Egyre több gyerek kísérel meg öngyilkosságot Horvátországban

Mindeközben a tanárok nem tudnak segíteni, és ez egy olyan téma, amivel foglalkozni kell.

Fotó: Unsplash/Andreea Popa
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Egyre több gyerek kísérel meg öngyilkosságot Horvátországban, a tanárok pedig nem tudnak segíteni – írta a Vecernji List című horvát napilap vasárnap, az iskolapszichológusok konferenciáján bemutatott kutatási eredményekre hivatkozva.

A tanárok csaknem háromnegyede bizonytalan abban, hogy képes-e segíteni a mentális problémákkal küzdő tanulóknak, amit mindennapi munkájuk részének tekintenek. Többségük már került olyan helyzetbe, hogy beszélgetést kellett folytatnia egy-egy diákkal a mentális egészségével kapcsolatos problémáról. Soron kívül Változékony időjárás vár ránk szerdán, több helyen is van kilátás csapadékra

Csak minden harmadik (37,1 százalék) megkérdezett horvát általános és középiskolai tanár tudja, hogyan lehet felismerni a diákok depressziós tüneteit, valamint az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémáit vagy szuicid gondolatait.

Minden negyedik diák szorongásos zavaroktól szenved

Az adatok a Horvát Közegészségügyi Intézet (HZJZ) A horvátországi oktatási dolgozók mentálhigiénés műveltsége című kutatásának eredményei közül valók, amelyeket a zágrábi bölcsészettudományi kar filozófia tanszékén mutattak be pénteken.

A lap szerint a kutatás egy kellemetlen valóságot tár fel: míg a horvát iskolákban minden negyedik diák szenved szorongásos zavaroktól, amelyek gyakran depresszív zavarokká, sőt klinikai depresszióvá alakulnak át, amelyek önkárosító és öngyilkossági gondolatokkal járnak, a legtöbb tanár nem tudja, hogyan ismerje fel az aggasztó jeleket, és hogyan nyújtson pszichológiai elsősegélyt a fiataloknak.

Hozzátették: az egyik zágrábi gyermekpszichiátriai kórházban tavaly 30 százalékkal nőtt az első vizsgálatok száma a pandémia előtti évekhez viszonyítva, ugyanannyival, mint a megkísérelt öngyilkosságok száma Horvátországban.

Ljiljana Muslic pszichológus, a tanulmány szerzője elmondta: természetesen a tanárok nem pszichológusok, és nem lehet elvárni tőlük, hogy mentálhigiénés szakemberek legyenek. Úgy vélte: a probléma a rendszerben van, nem pedig a tanárokban.

Ugyanakkor hozzátette: jó hír, hogy az elmúlt két évben 653 tanár vett részt továbbképzésen, és a HZJZ a jövőben is szervez műhelyeket és kurzusokat, amelyeknek az a célja, hogy fejlessze az oktatásban dolgozók egészségügyi ismereteit a gyermekek és fiatalok mentális egészsége terén, valamint előmozdítsa azt az iskolai nevelési környezetben.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.

(MTI)