Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Nemcsak a Földön, hanem a csillagokon is előfordulhatnak rengések

Az utóbbi években több pusztító erejű földrengés is történt a Földön, ám a jelenség nemcsak a bolygónkon figyelhető meg.

Fotó: ESA
Világűr

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy rengések csak a Földön fordulnak elő, ám mindez a csillagokon is megtörténik, ráadásul ezek a „csillagrengések” néha olyan erősek, hogy egyfajta cunamit hoznak létre abból az anyagból, amelyből a csillag áll.

Mindez az európai Gaia űrteleszkóp egyik felfedezése. A 2013 decemberében indított Gaia üzembe állítása óta mintegy 1,8 milliárd csillagot követ a Tejútrendszerben, a Földet is magába foglaló galaxisban. A teleszkóp megméri, hogy hol vannak a csillagok, milyen gyorsan és milyen irányban mozognak, és miből állnak. A tudósok ezt követően ki tudják számítani, hogyan fejlődtek, és mely csillagok tartoznak össze, ezáltal pedig egy háromdimenziós térképet kaphatunk a közvetlen környezetünkről.

Az Európai Űrügynökség hétfőn nagy mennyiségű adatot tett közzé az eddigi mérési eredményekről. Az új adathalmaz a csillagok összetételére, hőmérsékletére, színére, tömegére, korára és sebességére vonatkozó adatokat tartalmaz. A közzétett adatokat a tudósok felhasználhatják saját kutatásaikhoz és meglátásaik alátámasztásához.

Az új Gaia-adatok több mint 800 ezer kettőscsillagról, 156 ezer Nap körül keringő aszteroidáról, 2,9 millió egyéb galaxisról és 1,9 millió úgynevezett kvazárról is tartalmaznak információkat.

A Gaia által vizsgált közel kétmilliárd csillag egyébként csak töredéke az összesnek, ugyanis csak a mi Tejútrendszerünkben körülbelül 100 milliárd csillag létezik, az univerzumban pedig sok milliárd ilyen galaxis van, ám ezek túl messze vannak ahhoz, hogy megfelelően szemügyre vehessük őket.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.