Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,78 Ft
Euró
390,31 Ft
Font
456,30 Ft
Bitcoin
61,327 $

Eddig sem volt olcsó, de idén még drágább lehet az olívaolaj

Globális léptékben mérve négyezer tonna a hiány, így nagyjából 20%-kal kevesebb olívaolajat tudnak majd előállítani, ami 30, de akár 50%-os áremelkedéssel is járhat.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Bár az olívaolaj eddig sem volt olcsó, egyes szakértők úgy vélik, hogy idén még drágább lesz, ugyanis az aszály és a nagy hőség 2022-ben Európa-szerte hatalmas károkat okozott az olívabogyó-termelők számára.

A kedvezőtlen időjárás kevesebb termést hozott, ami a készletek csökkenésével jár, s a főbb olívaolaj-termelő és exportáló országok, így például Görögország, Spanyolország és Portugália is erről számolt be. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

Emellett arra számítanak, hogy Olaszország 37%-kal kevesebb olívaolajat tud előállítani a 2022-2023-as szezonban, mint az előző évben, a hiány kapcsán pedig Dusan Kaljevic, a Filippo Berio vezérigazgatója nyilatkozott a Food&Wine-nak.

Állítása szerint globális léptékben mérve négyezer tonna a hiány, így nagyjából 20%-kal kevesebb olívaolajat tudnak majd előállítani, ami 30, de akár 50%-os áremelkedéssel is járhat – derül ki a Roadster beszámolójából.

Ám az aszály és a kánikula nemcsak az olívaolaj mennyiségére, hanem annak minőségére is hatással van, hiszen a termőföld, azaz a növény termesztésének a környezete is kulcsfontosságú az íz szempontjából és az egyes termékek tanúsítványa, besorolása miatt is.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.