Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

Ez a bizarr lény meghosszabbíthatja az emberi termékenységet

Egy friss, mérföldkőnek számító tanulmányból derült ki, hogy a csupasz földikutyák megdöbbentő módon dacolnak az öregedés biológiai szabályaival, s az emberekkel ellentétben koruk előrehaladtával is képesek megőrizni termékenységüket.

Fotó: Wikimedia Commons/John Trainor
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Nature Communications tudományos folyóirat hasábjain megjelent friss kutatás alapjaiban változtathatja meg az emberi termékenységet: úgy tűnik ugyanis, hogy a csupasz földikutyák (csupasz turkáló, vagy vakondpatkány) képesek dacolni az öregedés biológiai szabályaival, és az emberekkel, valamint más emlősökkel ellentétben képesek idős korukban is megőrizni termékenységüket.

A kérdés már csak az – melyre a válasz hosszú évtizedek óta rejtély a tudósok számára –, hogy mégis hogyan képesek erre, ráadásul úgy, hogy a csupasz földikutyák igen sokáig élnek. A tanulmányban a szakemberek rámutattak azon egyedülálló folyamatokra, melyeket biztosítják a rágcsálók számára az örökké tartó termékenységet: ez pedig mérföldkövet jelenthet az emberek számára. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Miguel Brieño-Enríquez vezető szerző rámutatott, „a csupasz földikutyák a legfurcsább emlősök”, mivel ők a leghosszabb életű rágcsálók, szinte soha nem kapnak rákot, nem éreznek fájdalmat, mint más emlősök, földalatti kolóniákban élnek, és csak a királynőnek lehetnek kicsinyeik.

A tudósok számára azonban a legelképesztőbb dolog az, hogy soha nem hagyják abba a szülést: nem csökken a termékenységük, ahogy megöregszenek, a szakértők pedig meg akarják érteni, hogyan képesek erre ezek a kivételes, ám kissé zord ábrázatú lények.
Brieño-Enríquez elárulta, három lehetőséget vettek számításba:

  • a legtöbb emlőssel ellentétben sok petesejttel születnek;
  • ezekből a petesejtekből nem hal el olyan sok;
  • vagy a szülés után továbbra is egyre több petesejtet hoznak létre.

Meglepő, de a szakértő és csapata mindhárom folyamatra talált bizonyítékot! Megállapították, hogy az egerekhez képest a csupasz földikutyák nőstény egyedeinek szokatlanul nagy mennyiségű petesejtjei vannak, s hogy e sejtek megsemmisülési aránya alig mérhető. Rendkívül meglepő, de a tudósok azt is felfedezték, hogy az állatok petesejt-elődsejtjei aktívan osztódnak, magyarul teljes élettartamuk alatt folytatódik ez a folyamat.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.