Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

Az USA kiderítette, ki az al-Kaida terrorszervezet új vezetője

Az Egyesült Államok hírszerzése kideríthette, hogy ki áll az al-Kaida terrorszervet élén, aki egy Iránban élő egyiptomi férfi.

...svg content...Fotó: Tálib fegyveresek az Ajmán az-Zaváhíri elleni merénylet helyszínén Kabulban 2022. augusztus 2-án. Az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet vezetőjét július 31-én egy amerikai dróntámadás megölte. Brit sajtóértesülés szerint Zaváhírit az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) likvidálta. MTI/EPA
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Az amerikai külügyminisztérium beszámolója szerint az Iránban élő egyiptomi Szaif al-Adel lett az al-Kaida vezetője, miután Ayman al-Zawahiri tavaly júliusban meghalt. Az ENSZ által közzétett jelentésben foglaltak szerint már Adel a csoport vezetője, és egyelőre a folytonosságot képviseli.

Ugyanakkor a szervezet egyelőre hivatalosan nem nyilvánította „emírnek”a vezetőt, miután az afganisztáni tálib hatóságok nem akarták elismerni a volt terroristafőnök halálát, akivel egy amerikai rakéta végzett a kabuli otthonában. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Emellett az is problémát okozhat, hogy Adel nagyrészt síitai Iránban tölti az idejét, ami kérdéseket vet fel, miszerint ebben a formában hogyan tudja érvényesíteni a szerepét a csoporton belül. A 62 éves Adel az egyiptomi különleges erőknél szolgált, ahol alezredesi rangig jutott.

Úgy tudni, hogy a férfi segített kiépíteni a csoport műveleti kapacitását, és ő volt az, aki kiképezte a szeptember 11-i az USA elleni támadásban részt vett gépeltérítők egy részét. A France24 cikkében azt olvasni, hogy az új vezető az egyik legtapasztaltabb hivatásos katona a dzsihádista mozgalmon belül, és a testén harcok hegei láthatóak. „Amikor cselekszik, akkor azt kíméletlen hatékonysággal teszi.”

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.