Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,305 $

Egyesek Erdogant, mások az építési vállalkozókat okolják a földrengés következményeiért

A kormány beszedett adója mintha elpárolgott volna, az épületek zöme pedig nem volt földrengésbiztos.

...svg content...Antakya, 2023. február 14. Összeomlott házak a dél-törökországi Hatay tartomány székhelyén, Antakyában 2023. február 14-én. A török-szíriai határtérségben pusztító, február 6-án bekövetkezett 7,8-as erõsségû földrengésnek és az utórengéseknek a legfrissebb adatok szerint több mint 37 ezer halálos áldozata van Törökország délkeleti és Szíria északi részében. MTI/EPA/Martin Divisek
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

„Ez nem sorsszerű. Emberek tehetnek arról, hogy gyenge épületeket építenek” – mondta egy török bolttulajdonos az Al Jazeerának, aki csalódott a kormányban, amiért nem fordított nagyobb figyelmet az épületek biztonságára.

Halil Ibrahim Caliskan egy üzlet tulajdonosa volt, a mindössze 19 éves épület azonban olyan károkat szenvedett, melyek miatt le kell bontani. A férfi elmonda, hogy korábban Recep Tayyip Edogan pártjára szavazott, de végső soron őket tartja felelősnek az ország épületeinek állapotáért. Soron kívül Hajóbaleset történt Verőcénél, többen meghaltak és eltűntek

Dogan Isdar és felesége ugyanannak az épületnek a nyolcadik emeletén lakott. Ő azonban úgy vélekedett, hogy a kormány sokat segített nekik a földrengés után, az igazi felelősség pedig az építési vállalkozókat terheli, amiért nem megfelelő minőségű munkát végeztek.

Törökországban számos kritika érte a kormányt, sokan úgy vélekednek ugyanis, hogy a korábban beszedett „földrengésadót” sem a katasztrófa előtt, sem azt követően nem arra áldozták, amire valóban kellett volna.

A kritikus hangokat ugyanakkor igyekszik elhallgattatni az állam, „provokátoroknak” nevezve azokat, akik szerintük hamis állításokat terjesztenek. Azt ugyanakkor Erdogan elnök is elismerte, hogy a földrengést követő első napokon nem volt megfelelően koordinálva a mentés.

Gyurcsány Ferenc láthatóan nem bízik Magyar Péterben: „Mondják, mit tudnak Magyarról?”

Miközben Magyar Péter és Gyurcsány Ferencék egyre inkább egymással hadakoznak, a Fidesz továbbra is stabil.