Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,88 Ft
Euró
390,42 Ft
Font
456,49 Ft
Bitcoin
61,785 $

Problémás lehet az iPhone-ok hanggal történő feloldása?

Egyre többen próbálják ki az iPhone készülékek egyik rejtett, ám korántsem biztonságos funkcióját.

Fotó: Apple
Mobil

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Az elmúlt hetekben egyre népszerűbbé vált egy új trükk a közösségi hálózatokon, amely útmutatást ad arra vonatkozóan, hogyan lehet hangutasítással feloldani az iphone-okat a hagyományos jelkód vagy arcfelismerés helyett.

A trükk némi kreativitást igényel az iPhone beállításaival, ám ezt követően lehetővé teszi, hogy a telefont a felhasználó által meghatározott hangutasítással lehessen feloldani. Soron kívül Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

Kockázatos megoldás

Noha elsőre talán hasznosnak tűnik ez a funkció, és a felhasználó gyakorlatilag bármilyen mondatot kitalálhat a telefon feloldásához, van egy fontos részlet, amit a trükköt népszerűsítők jellemzően elfelejtenek megemlíteni, mégpedig, hogy a hangalapú készülékfeloldás nem egyenlő a hangfelismeréssel.

A rendszer ugyanis nem elemzi a telefon tulajdonosának hangját, mindössze a megadott szöveg elhangzását figyeli, függetlenül attól, hogy ki mondta.

Van egy másik nyilvánvaló kockázat is, ugyanis a felhasználónak minden alkalommal ki kell mondania a szöveget, amikor a telefont feloldja. Ennek értelmében minden közelben lévő hallhatja, így megnő a telefon eltulajdonításának veszélye.

Még csak nem is gyorsabb

Az az elképzelés sem állja meg a helyét, mely szerint a hangalapú feloldás gyorsabb és kényelmesebb. Zajos környezetben például többször, hangosabban kell megismételni a feloldást aktiváló szöveget, ami csak további frusztrációt és biztonsági kockázatot jelent.

Mindenki jobban teszi tehát, ha a már megszokott jelkód vagy Face ID használatával védi telefonját, ezek ugyanis sokkal biztonságosabb megoldások, mint a hangalapú próbálkozások.

Lezuhant egy katonai helikopter Kolumbiában, 9 katona életét vesztette

A hadsereg helikoptere eddig ismeretlen okokból lezuhant, a fedélzeten tartózkodó 9 katona pedig életét vesztette.