Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,55 Ft
Euró
388,21 Ft
Font
452,80 Ft
Bitcoin
63,209 $

Egy több mint 2000 éves török kastélyt is megsemmisített a földrengés

Folyamatosan érkeznek a hírek Törökországból és Szíriából, ahol a pusztító erejű földrengés felbecsülhetetlen mértékű károkat okozott.

Fotó: EPA/DENIZ TEKIN
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A ma reggel Törökországot és Szíriát megrázó földrengés egy több mint 2000 éves történelmi emlékhelyet és az UNESCO világörökség részét képező műemléket is elpusztított.

A Gaziantep-kastély néven ismert történelmi palota keleti, déli és délkeleti részén lévő néhány bástya teljesen megsemmisült a földrengés következtében, a törmelékek a közelben szóródtak szét. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

Az erőd melletti támfal is leomlott, de hasonló sorsra jutott egy 17. századi mecset kupolája és keleti fala is, amely részben összeomlott.

A Gaziantep erőd az Aleppo folyó déli partján, egy 25-30 méter magas hegygerincen fekszik. Az építés idejéről és az építészről nincsenek pontos információk.

A várat eredetileg kis őrtoronyként építették a Hettita Birodalom idején az időszámításunk előtti második évezredben.

Később a Római Birodalom a Krisztus utáni 2. és 3. században kibővítette, majd a 6. században, I. Iusztinianosz bizánci császár uralkodása idején tovább bővítették és felújították.