Kutatók: kapcsolat lehet a hajhullás és az omega-3 zsírsav felhalmozódása között
A tesztet kétszer is elvégezték, s mindkét esetben azt tapasztalták, hogy az omega-3 étrenden lévő egerek hátán a szőr jelentős mértékben hullani kezdett.
Bing Li, az amerikai Iowai Egyetem immunológusa és az általa vezetett kutatócsoport különleges kapcsolatot fedezett fel a hajhullás és az omega-3 zsírsav felhalmozódása között, amikor az étrend miatt kialakuló elhízást és rákos megbetegedést kutatta.
A szakemberek eredetileg azt vizsgálták, hogy a különböző zsírok hogyan befolyásolják az elhízást, valamint az azzal összefüggő daganatnövekedést, ám amikor a kísérletben részt vevő egereket halolajjal etették, az állatok „kopaszodni” kezdtek.
A Cell Reports tudományos lapban közzétett tanulmányban részletesen leírták, hogy az egerek egy csoportját növényi alapú, olajos kakaóvajat tartalmazó magas zsírtartalmú étrendre állították, míg a másikat sok halolajat tartalmazó táplálékkal etették.
További kutatásra van szükség
A tesztet kétszer is elvégezték, s mindkét esetben azt tapasztalták, hogy az omega-3 étrenden lévő egerek hátán a szőr jelentős mértékben hullani kezdett, míg a másik csoportban ilyen jellegű változás nem volt tapasztalható – írta a hvg.hu.
A Scientist beszámolója alapján a tanulmány szerzői kiemelték, hogy további kutatásra van szükség a jelenség alapos megértéséhez, ám ez a felfedezés több kérdést is felvet a halolaj bevitelével kapcsolatban, amelyet az ember egészsége szempontjából egyébként előnyösnek tartanak.
A halolaj leginkább omega-3 zsírsavakból áll, amelyek a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak, étrendkiegészítőként való alkalmazását pedig az olyan betegségek kockázatának csökkentésére javasolják, mint például a szívbetegség és az asztma.