Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,63 Ft
Euró
389,50 Ft
Font
453,83 Ft
Bitcoin
63,833 $

Ilyen volt a behavazott Kékes a hétvégén – helyszíni fotókkal

Szerző: Bense Róbert

Ugyan már péntek délután lezárták a felfelé vezető utat, így is sokan útnak indultak az ország legmagasabb pontjára.

Bense Róbert

2023. január. 23 - 07:10

Az elmúlt héten megérkezett a tél többek között a Mátrába is, péntek délután már legalább 30-40 centiméternyi hó fedte az ország legmagasabb pontját, a Kékestetőt pedig célba vették a télimádók.

Tették mindezt annak ellenére is, hogy már péntek délután figyelmeztettek a hatóságok, hogy a Kékesre vezető utat estétől lezárják, a káosz pedig fokozódott, amikor egy busz is keresztbe fordult a közelben, ami miatt a Parád felé vezető úton elég nagy dugó alakult ki. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

Szombat reggel így is rengeteg autós próbált meg Mátraháza környékén parkolóhelyet találni, akinek nem sikerült, az – becsületesebb lévén – vagy a távolabbi parkolókban próbálkozott, majd visszasétált, vagy fogta magát és megállt az út mentén.

Buszok meglehetősen ritkán indultak Kékesre, habár felfelé még nem is volt olyan nagy tömeg, lefelé többen is a megállóban maradtak – a vállalkozó kedvűek pedig gyalogosan indultak neki. A lezárt út egyébként tiszta volt, ugyanakkor a fákon a vizes hó könnyen okozhatott volna problémákat, főleg leszakadó ágak formájában.

Így legalább autós káosz nem volt a csúcson, sőt még különösebb tömeg sem. Kellemes -4 fok és remek minőségű hó várta a látogatókat, előkerültek a szánkók, akadtak, akik a síléceket is felhozták magukkal.

Legalább 30 40 centis hó volt a Kékesen

Néhány szerencsés a távolban felbukkanó Tátra vonulatait is láthatta pár pillanatra, majd ködbe burkolózott a környék, amit végül havazás váltott fel. A kilátóba legfeljebb egy kávéra volt érdemes felugrani, a szabadtéri részén ugyanis a másodperc törtrésze alatt kockára lehetett fagyni. A lenti étterem forró csokija viszont tökéletes lélekmelegítő volt.

A háttérben a Tátra havas csúcsai világítanak

A lefelé induló buszjárat tumultózus jeleneteit leszámítva a lezárás ellenére is gond nélkül el lehetett jutni a Kékesre, aki pedig lejjebb keresett szórakozási lehetőséget, az a környékbeli szánkópályákon, túraútvonalakon tölthette az idejét.

Persze néhány extra parkolóhely és kicsit kevesebb keresztbe beálló SUV-s, valamint nyári gumival bohóckodó hétvégi sofőr javíthatna azért a helyzeten, így is érdemes felkeresni a mostanában egyre csak ritkuló téli hétvégéken a Kékestetőt. Itt még azért van esély megtapasztalni a csodás téli tájat, aminek párszáz méterrel lejjebb már nyoma sem volt. Előtte azonban célszerű tájékozódni, hiszen előfordulhat olyan időjárási helyzet is, amikor már a buszokat sem engedik fel, valamint az összes környékbeli utat lezárják.