Fontos: a citromot és a narancsot is meg kell mosni fogyasztás előtt
Elsőre talán nem is gondolnánk, de a héjak eltávolítása, illetve a csomagolás kidobása után is érdemes kezet mosni.
A vitaminpótlást tekintve télen jelentős szerepet töltenek be a citrusfélék, azaz a narancs, a mandarin, a klementin, a citrom és a pomelo is. Ám ezek a gyümölcsök elég hamar megromlanának, ha a leszedésük után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem kerülne rájuk egy kiszáradást gátló védőréteg, hiszen távoli termőhelyekről, többnapos szállítás után érkeznek meg hozzánk.
Egy ilyen eljárás elvégzését természetesen a termék címkéjén vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón – az ömlesztve árult gyümölcsök esetében is – fel kell tüntetni, a felületkezelési technológia betartását pedig a hatóság rendszeres mintavétellel ellenőrzi.
Ezért fontos, hogy a gyümölcsöket fogyasztás előtt lemossuk tiszta folyó vízzel, majd a héj eltávolítása után is kezet mossunk, így elkerülhető, hogy a héjról esetlegesen a kezünkre került növényvédő szer vagy egyéb szennyeződések a gerezdekre, és ezáltal a szervezetünkbe kerüljön – írta a BAMA.
Mindemellett a gyümölcs csomagolása is szennyezett lehet, ezért felbontás után a kukában a helyük, s ezt követően se feledkezzünk el a kézmosásról, továbbá fontos tudni, hogy az üzletekben található aszalt, vagy kandírozott citrushéjkészítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek.
Viszont a különleges fogyasztói igények kielégítésére létezik csak viaszt használó technológia is, amikor a penész elleni szert kihagyják a kezelésből, illetve az ökológiai termesztésből származó gyümölcsök esetében sem használnak gombaölő szereket a héj kezelésére – ha kifejezetten a héjat szeretnénk fogyasztani, például kandírozni vagy csokoládéba mártani, akkor érdemes ezeket választani.