Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,59 Ft
Euró
391,22 Ft
Font
458,13 Ft
Bitcoin
62,805 $

Így spórolt Európa lakossága, miután szembesült az energiakrízissel

Lecsavarták a fűtést az európaiak, alaposan visszaesett a fogyasztás. Hatásosak voltak a figyelmeztetések.

Fotó: Unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A müncheni Tado a kontinens háztartásaiban elhelyezett több százezer okosmérő adatainak köszönhetően állapította meg, hogy a háztartásokban leginkább a hőmérséklet csökkentésével reagáltak az energiakrízisre.

Németországban az újépítésű ingatlanok esetén az intelligens mérők használata már kötelező, de Európa-szerte is egyre többen alkalmazzák, hogy a szolgáltatóval együtt követhessék nyomon a fogyasztást, optimalizálva annak mértékét. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Európa lassan megnyugodhat, ezen a télen már nem lehet nagy baj

Mint az a kimutatásban szerepelt, november végén az okosmérőkkel rendelkező mintegy 340 000 épület 90%-ában már bekapcsolták a fűtést. Míg a cégeknél általában a 19 fokra állították a termosztátot, addig a háztartásokban átlagosan 1 celsius-fokkal csökkentették a korábbiakhoz képest a hőmérsékletet.

Nagy-Britanniában a Tado-kapcsolattal rendelkező háztartások 79,6%-a tekerte lejjebb a fűtést, Norvégiában ugyanakkor csak 47%-uk. Utóbbi országban így 20,8 fokra csökkent az átlag hőfok (0,2 fokkal), Nagy-Britanniában viszont 19,3-ról 18,3-ra.

Az adatok alapján a holland háztartások átlagosan 0,99 celsius-fokkal csökkentették a célhőmérsékletet az egy évvel korábbihoz képest, míg a spanyol fogyasztók 0,29 fokkal mérsékelték. Magyarországon ez a szám 0,52 fok volt.

Klaus Müller, a német Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője éppen ezért jóval derűlátóbban nyilatkozott, mint három hónappal ezelőtt. Mint mondta, „a megtakarítások, valamint a betárolt gázmennyiség miatt optimisták vagyunk, hogy ezen a télen már nem kell gázhiány miatt aggódnunk” – írja a Reuters.