Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Ezért lesz „szuperzöld” a Blaha Karácsony Gergely szerint

Tavaly decemberben adták át a megújult Blaha Lujza teret, ami még nem nyerte el végső megjelenését.

Budapest, 2022. december 10. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a felújított fõvárosi Blaha Lujza tér átadásán 2022. december 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Karácsony Gergely ugyanis az átadón elmondta, hogy az 55 év után megújuló tér egy liget lesz a város közepén, melynek kizöldülése tavasszal válik majd igazán látványossá.

A főpolgármester most azt is kifejtette, hogy mitől lesz igazán zöld a Blaha Lujza tér – egy speciális eljárásnak köszönhetően ugyanis a növekedésben lévő fák sokkal jobb körülmények között fejlődhetnek. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

„Nem pusztán az újonnan ültetett fák számának köszönhetően lesz egyszer „szuperzöld” a Blaha, hanem azért, ahogy el lettek ültetve. A városi fák ültetésének és életben tartásának legújabb, innovatív módszerét használtuk, az úgynevezett Stockholm-módszert.”

A felújítás során teljes talajcserét végeztünk a burkolatok alatt is. Romtalaj, sitt és beton alapozások helyett szerkezeti talaj (ami egy zúzott kőzet alapú termőközeg), tele talajélettel, mikrobiológiával a fák fejlődéséért.

„Ezért is mondjuk, hogy ha egyszer megnőnek az éppen téli álmot alvó fák a Blahán, „szuperzöld” lesz a tér” – írta közösségi oldalán Budapest főpolgármestere.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.