Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,91 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
454,82 Ft
Bitcoin
64,559 $

Lengyelország fontolgatja, hogy Leopard 2 harckocsikat adjon át Ukrajnának

Az erre vonatkozó kockázatokat egy tárgyalás során vitatták meg az illetékesek, hozzátéve, hogy az ország saját készleteiből, korlátozott számban szállítanák le őket.

Fotó: A Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A hírek szerint Andrzej Duda lengyel elnök nemrégiben találkozott a miniszterelnökkel és néhány miniszterével, hogy megvitassák az ukrajnai háború körüli biztonsági kérdéseket.

Az egyik napirendi pont az volt, hogy Lengyelország átadhat-e a készleteiből korlátozott számban német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat, ám Varsó korábban azt is elismerte, hogy ehhez Berlin jóváhagyása nélkülözhetetlen – írta a Sky News. Soron kívül Szentkirályinak elege van Karácsonyból: „Közpénzből készpénz lett”

Ukrajna korábban többször is arra kérte a szövetségeseit, hogy olyan nehezebb harcjárműveket küldjenek, mint például az Abrams vagy a német gyártmányú Leopard harckocsik, ám ez eddig nem teljesült.

Erre vonatkozóan Pawel Szrot, a varsói elnöki hivatal vezetője elmondta, hogy a katonai eszközöket csak „széles körű megállapodás, és a többi, ilyen típusú harckocsikkal rendelkező ország kötelezettségvállalása alapján” adnák át.

Véleménye szerint az ilyen döntések meghozatala előtt figyelembe kell venni Lengyelország biztonságát is, vagyis semmiképp sem szabad elhamarkodott döntéseket hozni.

Megszólalt a martonvásári légibaleset egyik áldozatának édesanyja

Mint mondta, fiának nem temetése lesz, a tervek szerint búcsúztatón engedik el utolsó útjára.