Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,764 $

Nagy-Britannia Challenger 2 harckocsikkal támogathatja Ukrajnát

Mindez jelentős előrelépés lenne a Kijevnek nyújtott katonai támogatást illetően, emellett arra ösztönözhetne más NATO-szövetségeseket, hogy kövessék ezt a példát.

Fotó: A NATO megnövelt Előretolt Jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) műveletének keretében szolgáló brit egység Challenger 2-es harckocsija az Urban Steele fedőnevű hadgyakorlaton a lettországi Adazi támaszpontján 2020. június 18-án. MTI/EPA/Valda Kalnina
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A hírek szerint az Egyesült Királyság azt fontolgatja, hogy Challenger 2 harckocsikkal látja el Ukrajnát, s ezt egy névtelen forrás is megerősítette, hozzátéve, néhány hete már tárgyalások folynak az ügy kapcsán.

Mindez jelentős előrelépés lenne a Kijevnek nyújtott katonai támogatást illetően, emellett arra ösztönözhetne más NATO-szövetségeseket, például Németországot, hogy kövessék ezt a példát – közölte a Sky News. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

A kormány még nem hozott végleges döntést az ügyben, ám amennyiben úgy határoznak, hogy támogatni fogják Ukrajnát, abban az esetben körülbelül 10 harckocsit ajánlanak fel, ami önmagában nem változtatná meg a dolgok állását, mégis hatalmas előrelépés lenne.

A Portfolio beszámolója alapján a Challenger 2 közepes harckocsi 1994 óta áll a brit hadsereg szolgálatában, s a páncélost eddig Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban és Irakban is bevetették.

Kijev korábban többször is kért nehezebb harcjárműveket a szövetségeseitől, például Abrams vagy Leopard tankokat, ám ez eddig nem teljesült. Varsó és Helsinki viszont jelezte, hogy hajlandó lenne Leopard harckocsikat szállítani az ukránoknak, de ehhez Berlin jóváhagyása is szükséges.