Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,889 $

A palesztin külügyminiszter szerint Izrael visszavonta beutazási engedélyét

Az izraeli kormány a napokban büntetőintézkedések sorozatát jelentette be a palesztinok ellen, a palesztin külügyminiszter pedig bejelentette, eme intézkedések részeként visszavonták beutazási engedélyét is.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint Riad Malki palesztin külügyminiszter egy nyilatkozatban osztotta meg, hogy éppen a brazil elnök beiktatásáról tért haza, amikor is értesült arról, hogy Izrael visszavonta utazási engedélyét, mely lehetővé teszi a palesztin vezető tisztviselők számára, hogy a palesztin közemberekkel ellentétben könnyedén be- és kiutazzanak a megszállt Ciszjordániába.

Az izraeli kormány pénteken hagyta jóvá a kifejezetten a palesztinok megbüntetésére irányuló intézkedéseket, melyeket megtorlásként szavaztak meg, amiért a palesztinok az ENSZ legfőbb igazságszolgáltatási szervét arra sürgetik, hogy nyilvánosan is formáljon véleményt az izraeli megszállásról. Soron kívül Újabb veszély fenyegeti az androidos felhasználókat

Eme intézkedéssorozat pedig rávilágít, hogy az izraeli kormány már most jóval keményebben lép fel a palesztinokkal szemben, annak ellenére, hogy még csak pár napja annak, hogy hivatalba lépett. Ciszjordániában eközben egyre csak növekszik az erőszakos cselekmények száma, a béketárgyalás fogalma pedig már csak egy távoli emlékként él az emberekben.

Egyre komolyabb a feszültség

Kelet-Jeruzsálemben, az izraeli-palesztin feszültségek egyik színhelyén az izraeli rendőrség közölte, feloszlatott egy, a palesztin szülők által az oktatás témájában szervezett találkozót, arra hivatkozva, hogy azt „a Palesztin Hatóság (PA) jogtalanul finanszírozza”.

A rendőrség elmondása szerint az akcióra a nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir utasította őket, akiről érdemes tudni, hogy egy ultranacionalista, arabellenes retorikát hangoztató, régóta ellentmondásos figura, aki most a rendőrséget felügyeli.

Az izraeli kormány pénteki büntetőcsomagjában többek között arról is döntöttek, hogy Izrael visszatart 39 millió dollárt a Palesztin Hatóságtól, a nekik járó pénzt pedig inkább arra költik, hogy szétosztogatják azon izraeli családok között, akiknek hozzátartozói a palesztin fegyveresekkel történt összecsapások során vesztették életüket.

Jobb, ha mindenki felkészül, 500 forint lesz egy gombóc fagylalt idén nyáron

A változatosság kedvéért ismételten drágulásra kell készülni a süteményeknél, miközben a kakaó világpiaci ára rekordszintre emelkedett, egy gombóc fagylalt pedig legalább 500 forint lesz a nyáron.