Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,74 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
451,71 Ft
Bitcoin
62,985 $

Néhány magyar alapnak a tavalyi veszélyes piacon is sikerült komoly hozamot elérnie

Bár 2022-ben a részvénypiacok többnyire egy háborús övezethez hasonlítottak, azért így is akadtak olyan alapok, amiknek sikerült szép hozamot elérnie, derül ki egy elemzésből.

Illusztráció. Forrás: Unsplash
Gazdaság

Kolláth Benjámin

Szerkesztő
TÉMÁK

Előzmény:

 

Ahogy minden év elején, a Portfolio idén is összegyűjtötte, melyek azok a befektetési alapok, amelyek komoly sikereket értek el, és melyek azok, amelyekkel nagyot lehetett bukni.

A lap elemzését azzal kezdi, hogy piaci kontextusba helyezi az eredményeket: 2022-ben az a háború, az infláció és az energiaválság miatt szinte minden nagyobb részvénypiac negatív mérleggel zárta az évet, ami azt jelenti, hogy nehéz volt az alapoknak lavírozniuk. Soron kívül Változékony időjárás vár ránk szerdán, több helyen is van kilátás csapadékra

Ennek ellenére a lap azt találta, hogy a vizsgált 180 sorozatból 86 tudta pozitívan zárni az évet, a forintalapúakból 109-ből 67, ami jobb, több mint 50%-os arányt jelent. 10% feletti hozamot 22 tudott kitermelni.

A legjobb eredményt a Reverse Max A sorozat érte el a Marketprog Alapkezelőtől, 43%-os hozammal, de ez az utóbbi évek legsikeresebb sorozata is, az elmúlt három évre számolva 21%-os haszonnal működik, köszönhetően például a kötvénykamatok emelkedésének.

A legrosszabb eredményt 2022-ben az Aegon VIG Moneymaxxx A sorozata érte el 19,3%-os csökkenéssel, rajta kívül még ketten veszítettek több mint 10%-ot értékükből, mutat rá a gazdasági szaklap.

Az abszolút hozamú alapok vagyonában bekövetkezett változás vegyesen alakult, a legnagyobb vagyonnal rendelkező OTP Supráé 11%-ot csökkent, míg a mögötte érkező két Hold alap mind nőtt.