Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,87 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,96 Ft
Bitcoin
64,259 $

Válságban a világ, de az arany ára 6 hónapos csúcsra emelkedett

Minden drágul, a megélhetési költségek az egekben, közeleg a recesszió, de egy dolog még mindig stabil: az arany.

Fotó: Unsplash/Jingming Pan
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNBC jelentése szerint az arany ára kedden kora reggel hathavi csúcsra emelkedett, az elemzők pedig rendkívül pozitívak és 2023-ban további értéknövekedésre számítanak. Az arany spot ára a kora reggeli órákban 1850 dollár/uncia áron érte el a csúcsot, majd késő délelőttre 1834 dollár/uncia áron kereskedtek vele Európában.

Az amerikai határidős aranyárfolyamok 0,8 százalékos emelkedéssel 1840,50 dolláron álltak késő délelőtt. Az arany ára már november óta általános emelkedést mutat, hiszen a piaci turbulenciák, valamint az emelkedő recessziós prognózisok, illetve a központi bankok további aranyvásárlásai biztosították a keresletet.

Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiáért felelős vezetője arra számít, hogy 2023-ra egy recessziós és tőzsdei értékelési kockázatok által támogatott, barátságos ár stagnálódhat a piacon. Ezzel együtt pedig azt várja, hogy a jegybanki kamatlábak tetőznek, az infláció pedig nem tér vissza az év végére várt 3 százalék alatti szintre.

Hansen arra is kitért, hogy jelenleg úgy tűnik, folytatódik a több központi bank által tavaly is tapasztalt „dollármentesítés”, vagyis rekordmennyiségű aranyat vásárolnak ezzel „puha padlót” biztosítva a piacnak. A jövőre vonatkozóan Hansen azt az előrejelzést tette, hogy az aranyárak szempontjából kulcsfontosságú események az amerikai jegybank szerdai ülésének jegyzőkönyve, valamint a pénteken kiadásra kerülő amerikai foglalkoztatási jelentés lesznek.

A globális piacok 2023-as kilátásainak egy része a monetáris politikán múlik, hiszen a központi bankok a lassuló gazdasági növekedés, valamint a várható recesszió nyomán enyhíthetnek korábbi agresszív kamatemeléseiken. Ugyanakkor a közgazdászok körében megosztottság uralkodik annak kapcsán, hogy mindez az év végéig kamatcsökkenésben csúcsosodhat-e, hiszen az infláció a legtöbb nagyobb gazdaságban várhatóan bőven a céltartomány felett marad majd.

Összefoglaló videó a Ferencváros 5-1-es győzelméről a Debrecen ellen

A Ferencváros végül 5-1-re győzte le a Debrecent az NB1 hétvégi fordulójában, ami egyúttal rekordot is hozott, mert egy csapat sem rúgott olyan sok gólt egy idény alatt, mint a Fradi.

Testvére helyett akart motoros vizsgát tenni, és ez még mind semmi

Rendőrségi ügy lett belőle, miután úgy döntött, a testvére helyett megy motoros vizsgára, de hamar lebuktak.

Súlyos baleset történt Baján, vonat elé hajtott egy kamion

Ezúttal egy kamionos okozott komoly fennakadást, amikor vonat elé hajtott, mely mintegy 200 méterre állt meg a vasúti átjárótól, de nem siklott ki.