Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,45 Ft
Euró
389,16 Ft
Font
454,95 Ft
Bitcoin
59,534 $

Idén is kigördül a karácsonyi fényekbe öltöztetett mozdony

Idén ismét láthatjuk a karácsonyi fényekbe öltöztetett V43-as típusú mozdonyt, mely az ország szinte minden villamosított fővonalán látható lesz teljes pompájában.

Fotó: MÁV
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A MÁV honlapján tájékoztatta utasait arról, hogy idén újra kigördül egy karácsonyi fényekbe öltöztetett V43-as: az ünnepi időszak alatt az ország szinte minden villamosított fővonalán látható lesz a feldíszített mozdony. Első útján csütörtök este a Budapest–Záhony vonalon közlekedik Cegléd, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza érintésével.

A mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 350 méter hosszú fényfüzér díszíti. A fénymozdony először a mai, Nyugati pályaudvarról 17:23-kor induló Nyírség InterCityt (IC626) húzza, ami többek között Ceglédet, Szolnokot, Debrecent és Nyíregyházát érintve érkezik Záhonyba. Soron kívül Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a magyar üzemanyagárakról

Holnap reggel pedig 5:35-kor indul vissza Záhonyból Budapestre a Nyírség-Kraszna Intercity (IC619) élén. Az ünnepi időszak alatt – a győri vonalon kívül – az ország szinte minden villamosított fővonalán találkozhatnak majd vele az utasok. A Fény Szili aktuális napi útvonala az alábbi oldalon lesz elérhető: https://www.mavcsoport.hu/ismet-utra-kel-feny-szili

A Szili története

A Sziliről: A villamosítás terjedésével szükségessé vált egy nagysorozatú villamosmozdony építése. 1960-ban egy szilícium-egyenirányítós (erről kapta az elnevezést) mozdony licencét megvásárolva indult el a Szilik azóta is tartó pályafutása. Az első hét mozdonyt a németországi Essenben gyártották, de a V43 1008 pályaszámú mozdony már Magyarországon, Budapesten készült.

A mozdonyok villamos részét a Ganz Villamossági Művek, járműszerkezeti részeit a Ganz–MÁVAG gyártotta. 1963 és 1982 között közel 400 mozdonyt állítottak üzembe. Az idők során több felújításon és átalakításon estek át, így jöttek létre a 2000-es Papagáj és a 3000-es Cirmos Szilik.

Idén nem csak a nagyvasúti vonalakon van lehetőség fényvonatokkal utazni. A téli szünetben mindennap várja utasait a Gyermekvasút, ahol két feldíszített vasúti kocsi gondoskodik az ünnepi hangulatról. Közülük az egyik külső világítást is kapott, így igazi fénykocsiként fut a síneken.

Az egyedi díszítésű karácsonyi kocsik a téli szünet végéig mindennap közlekednek: általában a menetrendben meghirdetett hagyományos személyvonatokban lehet ezekkel a hangulatos járművekkel utazni, melyek óránként indulnak a végállomásokról. Részletek: https://gyermekvasut.hu/2022/12/unnepi-diszben-varja-utasait-a-gyermekvasut-ket-kocsija/ A MÁV-START elindította a Fényvonatot a Balatonfenyvesi kisvasúton is. A különleges fényekben pompázó járművekkel január 3-ig lehet utazni mindkét vonalon.

Eredetileg 340 év börtönbüntetést is kaphatott volna egy amerikai hajóskapitány

Börtönbe került egy kaliforniai hajóskapitány, aki egy 34 ember halálát okozó tűzben mondták ki bűnösnek.

Nemigazán mozdult el a forint árfolyama péntek reggelre

Péntek reggel szinte nem változott a csütörtök esti jegyzéshez képest a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben.