Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Sikeresen visszatért a Földre a NASA Orion űrkapszulája

A NASA Orion űrkapszulája vasárnap belépett a Föld légkörébe, majd becsapódott a Csendes-óceánba, ezzel lezárva a NASA első Artemis-misszióját.

...svg content...A NASA TV adásáról készített képen az Orion amerikai űrhajó a Holdhoz közelít, a háttérben a Föld látható 2022. november 21-én. A NASA Artemis-programjának ez az első próbarepülése, az űrhajó fedélzetén csak három kísérleti bábu utazik, a rajtuk elhelyezett érzékelők mérik majd a sugárzást és a keletkező rezgéseket a Hold-utazás alatt. MTI/AP/NASA
Világűr
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AFP jelentése szerint a NASA Orion űrkapszulája vasárnap lépett be a Föld légterébe, majd a Csendes-óceánba csapódott. A sikeres visszatéréssel pedig lezárult a NASA első Artemis-missziójának részeként tett 25 napos Hold körüli küldetés.

A kapszula a tervezett időben, helyi idő szerint 9 óra 40 perckor csapódott a Csendes-óceánba a mexikói Alsó-Kalifornia félsziget partjainál, miután több ejtőernyőjét is bevetette, hogy fékezze a hihetetlen gyorsaságú visszatérést az űrből. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az Orion alig egy héttel azután fejezte be 25 napos küldetését, hogy egy holdi átrepülés során mintegy 127 kilométerre haladt el a Holdtól, s közel két héttel azt követően, hogy sikeresen elérte a világűr számunkra elérhető legtávolabbi pontját, a Földtől mintegy 434 500 kilométerre.

A kapszula a kilövés után 39 400 kilométer/órás sebességgel (a hangsebesség több mint 30-szorosával) lépett be ismét a Föld légkörébe, majd egy 20 perces zuhanás után az óceánban landolt. Az Orion november 16-án indult útjára a floridai Kennedy Űrközpontból.