Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,80 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
60,896 $

Január 1-től ingyen juthatnak óvszerhez a fiatalok Franciaországban

A kezdeményezés a fiatal korban történő nem kívánt terhességek elkerülése és a szexuális úton terjedő betegségek korlátozása érdekében született meg.

Fotó: Pexels
Egészség/Életmód

Szabó Kata

Szerkesztő

18-25 éves fiataloknak szóló óvszerosztást jelentett be Emmanuel Macron francia elnök annak érdekében, hogy visszaszorítsák a nem kívánt terhességek és a szexuális úton terjedő betegségek számát az országban.

Az óvszereket 2023. január 1-től ingyenesen kapják majd a kedvezményezettek, akik a gyógyszertárakban vehetik át azokat. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Az óvszerosztás bevezetése a 25 év alatti nők számára idén ingyenesen biztosított fogamzásgátlás részeként történik, ugyanis a kormány igyekszik fenntartani a fogamzásgátláshoz való hozzáférést, különösen azokban az esetekben, amikor az érintettek mindezt nem engedhetik meg maguknak.

A kezdeményezés egyébként nem teljesen új dolog, Franciaországban ugyanis már most is biztosítja a nemzeti egészségügyi rendszer az óvszert, amennyiben azt orvos vagy szülésznő írja fel. Mindezt azért teszik, hogy korlátozzák az AIDS és más szexuális úton terjedő betegségek terjedését.

A francia elnök némi önkritikát is megfogalmazott a szexuális felvilágosítás terén nyújtott teljesítményt illetően, állítása szerint ugyanis nem vagyunk túl jók ebben a témában. Véleménye szerint a valóság nagyon különbözik az elmélettől, ezért ez egy olyan terület, ahol jobb képzést kell biztosítani a tanároknak, akik aztán a szükséges információkat tovább tudják adni a diákoknak.