Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,95 Ft
Euró
389,46 Ft
Font
454,00 Ft
Bitcoin
64,128 $

Uniós támogatással újítanak fel egy ismert szegedi óvodát

Több mint 400 millió forintot szánnak erre a célra Szegeden az érintett óvoda területén.

Fotó: A szegedi dóm ünnepi díszkivilágításban advent második vasárnapján, 2022. december 4-én. MTI/Rosta Tibor
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Uniós támogatással, több mint 400 millió forintból korszerűsítik Szegeden a Vedres utcai óvoda épületét, a beruházásnak köszönhetően mintegy 60 százalékkal csökkenhet az intézmény energiafelhasználása – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint a jövő év harmadik negyedévére befejeződő felújítás költségeiből 323 millió forintot európai uniós támogatás, 101 millió forintot pedig az önkormányzat saját forrása fedez. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

A vasbeton technológiával készült, két részből álló, 753 négyzetméter alapterületű épületet 1978-ban adták át. A lakótelepi környezetben működő, jól felszerelt, tágas tornateremmel, színpaddal rendelkező, nyolccsoportos óvodában kétszáz kisgyermeknek jut hely.

Jelentős újításról van szó az óvodában

A következő nyolc hónapban az épület homlokzata, lábazata és a padlásfödém hőszigetelést kap. A magastetőre napelemeket telepítenek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is fel tudnak használni majd. A külső nyílászárókat hőszigetelt műanyag ablakokra és alumíniumajtókra cserélik, egy részük árnyékolót is kap.

A jelenleg nyitott átriumot az első emeleten hőszigetelt üvegtetővel fedik be, amely fölé a tető síkjában átlátszó műanyag lemezfedés készül. Korszerűsítik az épület elektromos hálózatát, 444 régi lámpatest helyére modern LED-világítás kerül. Modernizálják a hőközpontot és az épület fűtési rendszerét, 63 fűtőtestet cserélnek le korszerű lapradiátorokra.

A részben akadálymentesített épület belső falait lefestik. A földszinti padlót mindenhol cserélik, hőszigeteléssel látják el. A gazdasági épületrészben a tálalókonyhát átalakítják, új válaszfalak építésével egy teakonyha és egy szertár jön létre. Az épület új tűzjelző rendszert és villámvédelmet is kap, valamint légtechnikai berendezéseket is telepítenek.

A beruházás kivitelezője a szegedi Meridian Technic Kft. A szegedi önkormányzat 2017 óta már a tizennegyedik óvodáját újítja fel, erre 4,588 milliárd forintot fordít, melyből 3,795 milliárd forint uniós támogatás, 763 millió forint pedig önerő – áll a közleményben.

(MTI)

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.

Életveszélyes állapotba került két gyermek egy ceglédi autóbaleset miatt

Többeket mentőhelikopterrel vittek kórházba a Cegléden történt súlyos baleset miatt, két gyerek életéért küzdenek az orvosok.