Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,894 $

Ha megépül a vezeték, algériai gáz jöhet Magyarországra

A szlovén miniszterelnök beszélt egy új vezeték megépítéséről, mely Magyarországra is szállítana algériai gázt, ezzel elősegítve az orosz földgázról történő leválást.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Financial Times jelentése szerint Szlovénia és Algéria novemberben sikeresen megállapodott arról, hogy a meglévő vezetékeken keresztül, Olaszországon át importálna gázt, maga a megállapodás pedig 300 millió köbméterről szól, ami lehetőséget ad az ország számára, hogy mintegy harmadával redukálja az Oroszországból származó gázimportot.

Robert Golob szlovén miniszterelnök ennek kapcsán kijelentette, a tervezett új vezetéken keresztül Magyarországra és Ausztriába is tudnának szállítani gázt, kiemelve, hogy mindkét ország nagyban függ az orosz gáztól. A szlovén kormányfő úgy fogalmazott, „segítenünk kell szomszédainknak megoldani, hogy függetlenedjenek az orosz gáztól, mivel egyedül képtelenek lennének erre”. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Magyarország jelenleg Szlovénia kivételével minden más szomszédjától importálhat gázt, ennek ellenére még mindig 85 százalékban függünk az orosz gázimporttól. Mint ismert, az orosz gáz a Török Áramlat vezetéken keresztül érkezik, mely Törökországon és a Balkánon keresztül szállítja a gázt az orosz Gazpromtól.

Golob ennek kapcsán egy megbeszélést is folytatott Orbán Viktorral, melynek során azt a célt tűzték ki, hogy egy olyan összeköttetést építsenek ki, mely már 2-3 éven belül működőképessé válik. A szlovén kormányfő rámutatott, ehhez először egy szolidaritási paktumot kell létrehozni, aztán beszélni kell az Európai Bizottsággal, hogy támogassák a tervet.

Orbán a Golobbal történt megbeszélés után közölte, három lehetőség van Magyarország gázforrásainak diverzifikálására: a szlovén vezetéken keresztül érkező algériai gáz; a román vizekben felfedezett gázmezőkről származó fekete-tengeri gáz szállítására szolgáló útvonal; vagy a horvátokkal való megállapodás a tengeri úton történő LNG szállítására.