Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,02 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,60 Ft
Bitcoin
61,296 $

Robbanófej nélküli „álrakétákkal” zavarja az ukrán légvédelmet Oroszország

Az ukrán hadsereg információi szerint a cél, hogy a légvédelmük minél több elfogórakétát használjon el.

Fotó: Illusztráció | Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Mykola Danyljuk, az ukrán fegyveres erők kutatóegységének képviselője szerint az orosz „álrakéták” eredetileg Kh-55-ös nukleáris rakéták voltak, melyeket megfosztottak robbanófejeiktől – számolt be róla a CNN.

Danyljuk ezt egy sajtótájékoztatón jelentette be, melyen repeszdarabokat is bemutattak az érintett rakétákból. Elmondta, hogy bár robbanófejek nem voltak rajtuk, hajtóanyaguk miatt így is komoly pusztításra képesek. Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

„Az ilyen rakéták használatának célja, hogy eltereljék Ukrajna légvédelmi rendszerének fókuszát és csökkentse az elfogórakéták számát” – mondta Danyliuk, hozzátéve, hogy a modernebb orosz rakétákat általában infrastrukturális létesítményekre tartogatják.

Hozzátette, hogy a Kh-55 rakétán végzett tesztek nem mutattak ki radioaktivitást, „ami azt jelenti, hogy nem érintkezett nukleáris elemekkel” – a repesz ugyanakkor egyértelműen ebből a típusból származik – ismertette.

November 26-án a brit védelmi minisztérium hírszerzése közölte, hogy „Oroszország valószínűleg eltávolítja a nukleáris robbanófejeket az elöregedett cirkálórakétáikról”, majd a háborúban felhasználja ezeket.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.