Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
64,026 $

Pénteken 700 tanár döntött a munkabeszüntetés mellett

A munkabeszüntetéshez csatlakozó intézmények túlnyomó többsége budapesti, ám a vidéki iskolákban is egyre több pedagógus dönt úgy, hogy részt vesz a tiltakozásban, sőt: vannak olyan iskolák, melyek ki sem nyitnak pénteken.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A HVG a Tanárok a tanárokért csoport tájékoztatása nyomán arról számolt be, hogy az országban csütörtök estig összesen 697 pedagógus, 71 iskolából jelezte, hogy csatlakozik a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez. Még késő este is újabb intézmények és tanárok jelezték, hogy csatlakoznak: mindez azután történt, hogy szerdán három budapesti gimnáziumból rúgtak ki 8 pedagógust.

A Karinthy Frigyes Gimnázium a leginkább érintett a kirúgásokban, hiszen hat tanárt menesztettek, ennek okán pedig az intézményvezető saját hatáskörben csütörtökre és péntekre is rendkívüli szünetet rendelt el. Soron kívül Gyurcsány szerint Magyar többet árt az ellenzéki oldalon, mint a kormány oldalán

Erre azért volt szükség, mert az iskola jogszabályban előírt működtetése nem lehetséges, miután a tantestület létszáma – a munkabeszüntetésben résztvevő, a hiányzó, illetve az elbocsátott tanárok létszáma miatt – nem éri el a minimális feladatellátáshoz szükséges szintet.

Több iskola sem nyit ki pénteken

A Vörösmarty Gimnázium sem nyit ki pénteken: az intézményben a tanárok 90 százaléka nem vette fel a munkát, miután ebből a gimnáziumból is kirúgtak egy tanárt szerdán. Az intézményvezető ennek okán csütörtökre és péntekre is rendkívüli szünetet rendelt el.

Csütörtökre pedig fény derült arra is, hogy a budapesti Fazekas Gimnáziumban 14 pedagógus részesült figyelmeztetésben, mondván, amennyiben folytatják az engedetlenséget, úgy őket is kirúgják.

Pénteken a fővárosi Eötvös József Gimnázium bejáratát lezárják a diákok, míg a Karinthy Gimnázium pedagógusai a kirúgott kollégákkal együtt a Külső-Pesti tankerület épülete elé vonulnak.

A Sashegyi Arany János Általános Iskolában és Gimnáziumban a szakórákon néma gyásznapot tartanak, míg Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola tankerületének többsége úgy határozott, csatlakozik a tiltakozáshoz, ezért pénteken nem tartanak órákat, reggel 8-kor pedig kivonultak az Érdi Tankerületi Központ elé.

Videón Szoboszlaiék újabb pontvesztése az angol bajnokságból

Nem futnak jó szériát Szoboszlai Dominikáék, ráadásul a magyar válogatott sztárja visszakerült a kispadra, és csak alig pár percet kapott.