Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,57 Ft
Euró
389,05 Ft
Font
452,41 Ft
Bitcoin
63,470 $

Lengyelország behajtaná az ukrán menekülteken az élelmiszer- és lakhatási költségeket

A javaslat szerint a menekülteknek fizetniük kellene az állam által biztosított lakhatásért és ételért.

Chelm, 2022. április 27. Ágyak az ukrajnai menekültek számára létesített segélyszálláson a délkelet-lengyelországi Chelmben 2022. április 26-án. A lengyel határõrség jelentése szerint az Ukrajna ellen február 24-én indított katonai mûvelet kezdete óta megközelítõen 2,96 millió ember lépte át a lengyel-ukrán határt. MTI/EPA-PAP/Wojtek Jargilo
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A törvényjavaslat már november elején napvilágot látott, ekkor Pawel Szefernaker belügyminiszter-helyettes és menekültügyi kormánybiztos elmondta, hogy a lengyel kormány nem tudja biztosítani a felmerülő költségek teljes egészét.

A probléma legfőbb oka, hogy a menekültekre szánt források mostanra elapadtak, Lengyelországban pedig egyre nagyobb a feszültség a lakosság részéről a megélhetési problémák és a válság miatt – írja a Reuters. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Márciusban léphet életbe a törvény

A kormány úgy vélekedik, hogy a menekültek többsége mostanra talált állást, amiből finanszírozni tudja a lakhatást. Ugyanakkor a javaslat szerint a többgyermekesek, az állapotos nők, vagy fogyatékkal élők mentesülnek majd.

Azoknak, akik 120 napnál hosszabb ideig tartózkodnak állami szálláshelyeken, a költségek 50%-át kell majd fedezniük fejenként, napi 40 zloty összegig – átszámítva 3500 forintig. 180 nap után ez az összeg 75%-ra, 60 zlotyira emelkedne (5200 ft).

A kormány célja, hogy a szabályozás jövő márciustól lépjen életbe. A törvényjavaslat várhatóan támogatásra talál a parlamentben. Jelenleg Lengyelországban csaknem egymillió ukrán menekült tartózkodik.

Vitézy Dávid Karácsony Gergelynek: ezt le kell állítani!

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt arra szólítja fel Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármestert, hogy állítsa le az üresen álló kelenföldi kollégiumi épület értékesítési folyamatát.