Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,786 $

Vucic: a szerbiai lakosok természetesnek veszik a kedvező áron kapott villanyáramot

Véleménye szerint a polgárok azért nem érzékelik az energiaválságot, mert az ország sokkal nehezebb időszakokra is felkészült, ez mégsem mehet így tovább.

Fotó: Aleksandar Vucic szerb elnök érkezik az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozójára 2022. október 6-án. MTI/EPA/Martin Divisek
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A szerb kormány nemrégiben bejelentette, hogy jövő évtől a villanyáram és a földgáz is drágul, ám ennek kapcsán Dusan Bajatovic, a Srbijagas gázszolgáltató közvállalat megbízott igazgatója elégedetlenségét fejezte ki.

Kiemelte, hogy a számításaik szerint az említett 10% helyett 11%-kal kell megemelni a földgáz árát, mégpedig január 1-jétől, hiszen Európát tekintve még így is Szerbiában marad a legolcsóbb a földgáz, hozzátéve, hogy az energiaválság óta csak egyszer, augusztusban korrigálhatták az árakat. Soron kívül Leszedték a közművesek a Momentum zuglói jelöltjének plakátját

Állítása szerint erre azért van szükség, hogy a Srbijagas megőrizhesse saját fizető- és hitelképességét, emellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is szorgalmazza az áram és a gáz árának közelítését a piaci szinthez az országban.

A Mandiner szerint kétmilliárd köbméter orosz gáz érkezik folyamatosan Szerbiába, egészen pontosan azon az áron, amiben Aleksandar Vucic szerb államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyár elején megegyezett, emellett további 1,2 milliárd köbméter gáz érkezik egyéb forrásokból.

Indokolatlanul magas az áramfogyasztás

Vucic azonban felhívta a figyelmet, hogy a kellemes időjárás ellenére is túl magas az áramfogyasztás az egész országban, s emiatt arra kényszerültek, hogy a gáztartalékokhoz nyúljanak, holott semmi szükség nem lett volna rá.

Itt hangsúlyozta, hogy november 16-án, amikor a nappali hőmérséklet 15 fok volt, 11 millió köbméter földgázra volt szükség az igények kielégítésére, emellett biztos benne, hogy a lakosok természetesnek veszik a kedvező áron kapott villanyáramot.

„Szerbiában az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy meleg lakásban vannak, pólóban és alsónadrágban sétálhatnak, pulóvert senki sem akar viselni”

– mondta.

A szerb elnök azt is leszögezte, hogy az ajánlott 19-20 fok helyett 22-25 fok van a lakásokban, a polgárok pedig azért nem érzékelik az energiaválságot, mert az ország sokkal nehezebb időszakokra is felkészült, ez mégsem mehet így tovább.

Akár 15 év börtönt is kaphat, aki azonos neműekkel kezd kapcsolatba Irakban

Az iraki parlament szombaton elfogadta a törvényt, amely a vallási értékek védelmére hivatkozva akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhat az azonos neműek kapcsolataira.