Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
62,942 $

Illegálisan hatolt be egy amerikai hajó a vitatott kínai vizekre, elkergették

Az amerikai hadsereg részéről nem érkezett azonnali kommentár.

Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina
Ázsia

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A kínai hadsereg közölte, hogy egy amerikai hadihajó „illegálisan behatolt” a vitatott kínai vizeken fekvő Spratly-szigetek közelébe, mire a Népi Felszabadító Hadsereg déli parancsnoksága „elkergette”. 

Tian Junli, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy „az amerikai hadsereg akciója súlyosan megsértette Kína szuverenitását és biztonságát” – írja az Al Jazeera.   Soron kívül Három nő vesztette életét egy tragikus amerikai autóbalesetben

Az amerikai hajó, a USS Chancellorsville, egy irányított rakétás cirkáló nemrég áthajózott a Tajvani-szoroson is. Az amerikai hadsereg részéről nem érkezett azonnali kommentár.

A Kína körüli vizek jelentős része vitatott terület

Kína szinte az egész Dél-kínai-tengerre igényt tart, amelyet egy nemzetközi bíróság 2016-ban alaptalannak ítélt. Ezt a döntést figyelmen kívül hagyta, ehelyett mesterséges szigeteket épített és kiterjesztette katonai tevékenységét a tengeren. 

Tian azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „biztonsági kockázatot jelent” a térségben, és azt állította, hogy a USS Chancellorsville kihajózása „újabb vasszigorú bizonyítéka annak, hogy [az USA] hegemóniát gyakorol a Dél-kínai-tenger hajózása és militarizálása terén”.

Hozzátették, hogy a helyszínen tartózkodó kínai csapatok továbbra is „magas készültségben” maradnak.

Az Egyesült Államok elutasította Kína kiterjedt követeléseit az erőforrásokban gazdag vizeken, és az  elmúlt években számos hadihajót küldött át a Dél-kínai-tengerre az általa „hajózás szabadságának” nevezett gyakorlatok során. 

Kamala Harris alelnök a múlt héten a vitatott vizek peremén fekvő Palawanban tett látogatásán azt mondta, hogy az Egyesült Államok nemzetközi kampányt fog szorgalmazni a Dél-kínai-tengeren tanúsított „felelőtlen magatartás” ellen.

„Ki kell állnunk az olyan elvek mellett, mint a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása, az akadálytalan törvényes kereskedelem, a viták békés rendezése, valamint a hajózás és a repülés szabadsága a Dél-kínai-tengeren és az egész Indo-csendes-óceáni térségben” – jelentette ki az alelnök. 

Kispadon kezd Szoboszlai Dominik a Liverpool meccsén a West Ham United ellen

A Liverpool ismertette a kezdőcsapatát a West Ham United ellen, ami egy újabb nehéz mérkőzést hozhat számukra.

Három nő vesztette életét egy tragikus amerikai autóbalesetben

Három indiai nő vesztette életét abban az autóbalesetben, ami az Egyesült Államokban történt pár órával ezelőtt.

Újabb fiatal lány tűnt el Budapesten

A 17 éves fiatalt egyelőre nem találják, ami miatt a lakosság segítségét kéri a rendőrség, hogy minél hamarabb előkerüljön.