Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,57 Ft
Euró
389,05 Ft
Font
452,41 Ft
Bitcoin
63,470 $

25 éves a Grand Theft Auto – még mindig az egyik legnépszerűbb játéksorozat

A Grand Theft Auto 1997-ben jelent meg, most pedig 25 éves évfordulóját ünnepli.

Fotó: YouTube
Konzol/Videójátékok

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Grand Theft Auto az 1997-es megjelenésekor igen komoly médiavisszhangot keltett, ám már az indulásnál hihetetlen sikereket ért el, a Rockstar pedig már az első rész megjelenésekor megedződött a játékot ért kritikák kapcsán. Az annak idején megfogalmazott aggályok az aggódó szülők és politikusok, valamint a média képviselői által még mindig léteznek, ám 25 év alatt sem sikerült elérniük, hogy betiltsák.

A nyílt világú sorozat még mindig az egyik legnépszerűbb a játékosok körében, ám a rajongók már tűkön ülve várják a nagy valószínűséggel 2024-ben debütáló GTA 6-ot. A hatodik rész körüli elképesztő hype pedig egyértelműen azt mutatja, hogy a játékosközönség még ennyi idő után sem unta meg a 25 éve futó franchise-t. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

A kezdetek

Sokan még emlékeznek az első részre: 1997. november 28-án egy kis brit játékfejlesztő stúdió, a DMA Design kiadta a Grand Theft Autót, mely teljesen más volt, mint az akkori játékok. Vizuális stílusa egyszerűbb volt, és rajzfilmszerű erőszakkal fűszerezték meg a cselekményt, ennek okán pedig a debütálás után szinte azonnal mindenki erről beszélt, noha nem feltétlenül a jó értelemben.

A média ugyanis csak azt látta bele a játékba, hogy ez nem más, mint az alvilág dicsőítése; és az illegális tevékenységek, mint például az autólopások és a gyilkosságok ábrázolása miatt igen gyorsan a popkultúra egyik legellentmondásosabb alkotásává vált.

Ennek ellenére a kritikák csak tovább növelték az eladásokat, hiszen a fejlesztő felismerte, hogy ha az újságírókkal való kapcsolatát arra használja fel, hogy tovább táplálja a játékkal kapcsolatos felháborodást, ez végül a játék sikeréhez vezet majd – s így is lett.

A folytatások

Az 1999-ben megjelent folytatást 2001-ben követte a harmadik rész, mely alapjaiban változtatta meg a játékipart. A gigantikus, teljesen 3D-s világra váltó GTA ugyanis az iparág egyik legsikeresebb franchise-ává vált, és berobbant az AAA-szférába.

Majd megjelent a híres Vice City, mely nemrég ünnepelte 20. évfordulóját, így visszatekintve pedig egészen elképesztő, hogy a DMA Design, melyből végül Rockstar lett, hogyan tudott ennyi és ilyen népszerű játékot kiadni ilyen rövid idő alatt.

A sorozat legutóbbi és egyben legsikeresebb címe a GTA 5, mely minden kétséget kizáróan minden idők egyik legnagyobb bevételt generáló játéka, s ez is jelzi, hogy a GTA milyen nagy hatással volt a játékiparra. Noha sokan egyre türelmetlenebbek a hatodik rész érkezése kapcsán, az elmúlt 25 évet tekintve szinte biztos, hogy a Rockstar következő címe is nagyon fog szólni.