Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Scholz azt mondja, nem szabadult el az energiaválság Németországban

Nem túl biztató hírek látnak napvilágot Németországról, addig Olaf Scholz azt mondja, nem szabadult el az energiaválság az országban.

Fotó: Emmanuel Macron francia államfő (b) és Olaf Scholz német kancellár kétoldalú megbeszélést folytat az ENSZ 27. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2022. november 7-én. A november 18-ig tartó klímakonferencián mintegy 200 ország küldöttsége vesz rész. MTI/AP/Pool/AFP/Ludovic Marin
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Németországban nem szabadult el az energiaválság – jelentette ki Olaf Scholz kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kormányfő a 2023-as költségvetés általános vitájában elmondott hozzászólásában kiemelte, hogy a kormány az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben kialakult válság miatt „irányt váltott”, átszervezte az energiaellátást, a háztartások és a vállalkozások pedig takarékos fogyasztásra rendezkedtek be.

Így az utóbbi hónapok erőfeszítései révén „már elmondhatjuk, hogy országunk kézben tartja a dolgokat” – mondta Olaf Scholz. A cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminálok építése és közelgő üzembe állítása a tartalékba helyezett szénerőművek újraindításával és az utolsó atomerőművek üzemidejének meghosszabbításával együtt azt jelenti, hogy „minden bizonnyal sikerül biztosítani Németország energiaellátását a következő télre” – tette hozzá a kancellár. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az energia drágulását ellensúlyozó intézkedésekről szólva hangsúlyozta, hogy a kormány ugyan minden lehetséges intézkedést megtesz, a többi között csökkentette a földgáz és a távhő áfáját és hamarosan beindítja az úgynevezett földgázár-, áramár- és távhőárféket, de nem tud minden terhet átvállalni. Azonban a tehercsökkentő intézkedések és támogatási programok biztosítják, hogy „elviselhető” legyen az árak emelkedése.

Scholz egy megerősödött Németországot akar

A 200 milliárd eurós – hitelből finanszírozott – úgynevezett pénzügyi védőernyő programról azt mondta, hogy meg kell előzni az energiaválság miatt a német gazdaságot fenyegető szerkezeti károsodást, vagyis a vállalati csődöket és munkahelyek százezreinek elvesztését, ezért helyes lépés az államadósság terhére ekkora léptékű kormányzati programot indítani.

„Hazánknak megvan az ereje ahhoz, hogy úrrá legyen a válságon és megerősödve kerüljön ki belőle” – mondta Olaf Scholz.   Az ukrajnai háború előtt Németország a földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból. Moszkva a háború kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd beszüntette a Németországba irányuló exportot, annak ellenére, hogy a háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések nem érintik a földgázkereskedelmet.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával 2022 szeptembere volt az első olyan hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

A németországi gázellátás stabil

A vezetékes orosz import kiváltását szolgálja egy sor fejlesztés, felépítenek a többi között hét tengeri terminált, amelyek LNG fogadására alkalmasak. Az első – wilhelmshaveni – terminál építését már befejezték, és a tervek szerint januárban üzembe állítják.

A szövetségi közüzemi felügyelet (Bundesnetzagentur) adatai szerint az orosz import kiesését egyelőre sikerül ellensúlyozni. A hatóság pénteki jelentése szerint „németországi gázellátás stabil” és „az ellátás biztonsága továbbra is garantált”, a csaknem 23 milliárd köbméter kapacitású – az évi teljes fogyasztás nagyjából negyedét fedező – földgáztárolók töltöttségi szintje pedig 99,38 százalékos.

Ugyanakkor a hatóság „kifejezetten hangsúlyozza a takarékos gázfogyasztás fontosságát” – írták, kifejtve, hogy a téli gázhiány akkor kerülhető el, ha sikerül legalább 20 százalékkal csökkenteni a fogyasztást, bekapcsolni az ellátásba az LNG-terminálokat, és mérsékelni a földgázimport télen szokásos csökkenését és az export növekedését.

(MTI)

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.