Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,12 Ft
Euró
387,64 Ft
Font
450,37 Ft
Bitcoin
61,299 $

Egyre több német kocsma bojkottálja a katari vb-t

Annak ellenére, hogy Németország nagy kedvelője a futballnak, a katari vb körüli botrányok és ellentmondások nyomán több német kocsmatulajdonos is úgy határozott, bojkottálják az eseményt.

A katari labdarúgó-világbajnokság megnyitóünnepsége az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 20-án. MTI/EPA/Ronald Wittek
Sport

Borbély Fanni

Szerkesztő

A DW számolt be arról, hogy Németországban soha nem látott érdektelenség övezi a labdarúgó-világbajnokságot, több kocsmában pedig úgy határoztak a tulajok, hogy bojkottálják az eseményt, és nem hajlandók közvetíteni a mérkőzéseket.

A lap több kocsmatulajdonost is megszólaltatott az ügyben, akik két fő okot neveztek meg döntésük mögött: az egyik, hogy Katarban soha nem volt hagyománya a focinak, másrészt pedig az országban több olyan törvény is hatályos, melyek kifejezetten szembemennek az emberi jogokkal. Soron kívül Június első napjára szervez Békemenetet a CÖF–CÖKA

Már korábban is komoly kritikák és vádak érték Katart, amiért a stadionokat vendégmunkásokkal építtették meg, akiket jóformán rabszolgaként dolgoztattak, nem fizették ki őket, az embertelen tempó és a tisztességtelen munkakörülmények nyomán pedig legkevesebb 6000 ember halt meg az építkezés során.

Ha ez nem lenne elég, több korrupciós és visszaélési vád is érte Katart, a civil szervezetek pedig annak kapcsán szólaltak fel, hogy az LMBTQ közösség tagjai és a nők is jogfosztottként élnek az országban. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az ország vezetése betiltotta a sör értékesítését az esemény idejére – ez az intézkedés pedig a német kocsmatulajoknak is lendületet adott a bojkotthoz.

Nem csupán a kocsmáknak van elege

A kocsmatulajok mellett a szurkolóknak is tele a hócipője a katari helyzettel: Intersport és a Sport2000 német sportszerkereskedelmi láncok nehezményezték, hogy a vb-mezek eladása az előző vb-hez képest 50 százalékkal esett vissza, míg az Infratest dimap közvélemény-kutató intézet friss felmérésében arra mutatott rá, hogy a németek több mint fele azt tervezi, abszolúte figyelmen kívül hagyja a világbajnokságot.

A bojkottálók a kocsmai mérkőzéstilalom mellett arra is buzdítják az embereket, hogy küldjenek panaszos tiltakozó leveleket a FIFA-nak, és ne is vásároljanak semmilyen terméket, aminek köze van a katari vb-hez.

Németországban már nem ez az első komoly futballmegmozdulás: korábban hasonlóképpen álltak ki a rasszizmus, a homofóbia, valamint a befektetők növekvő befolyása elítélésére, noha a mostani helyzet abban különbözik, hogy Katar emberi jogi helyzete elfogadhatatlan, emellett pedig mondhatni eltörpülnek a korrupciós vádak.