Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Gyurcsány az Orbán-kormányról: a látáshoz nem napfény kell

A DK elnöke újabb hosszú üzenetet tett közzé a közösségi oldalán. A megfogalmazás némileg homályos, az üzenet egyértelmű. 

Fotó: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselõje és Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak, miután leadták szavazataikat a budapesti Áldás utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyûlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Belpolitika

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Gyurcsány Ferenc közösségi oldalát végiglapozva egyértelmű, hogy azt próbálja meg elhitetni az emberekkel, hogy Orbán Viktor nem tud kormányozni, bezzeg a DK mint Demokratikus Koalíció és mint Dobrev Klára mennyire alkalmas lenne az országot vezetni. 

Újabb üzenettel jelentkezett a korábbi miniszterelnök, aki úgy véli, hogy a politikai részvétel nem döntés kérdése, a „közügyekről való gondolkodás, közös tervek szövögetése, a szervezkedés, a haza szolgálata, csak látszólag választható kötelesség”. De messziről indított.  Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Gyurcsány Pápára kalauzol 

„Az egykori Pápai Textilgyár gyűrűsfonójában az asszonyok – férfi nem nagyon dolgozott a gépek mellett – egy pillanat alatt kötötték újra a szálat, majd ha az orsó kész lett, szedték le és rakták fel üreseket. Tizenévesen féltem a sebesen forgó alkatrészektől, azok forró sebzésétől. Inkább kerültem a gyűrűs fonót, egyszer-egyszer csak ott dolgozó anyámhoz ugrottam be, én maradtam egy emelettel lejjebb, az előfonó békésebb világában. 

A Pápa melletti Vaszar település egykori(?) termelőszövetkezete ribizli és málna földjein nyaranta gyerekeket alkalmazott. Reggel a református templom előtt összeszedtek bennünket, este meg vissza. A ribizli kilójáért 2,50-et adtak, a málnáért 3,00-at. Nem értettem, hogy míg én tíz kilót szedtem egy nap, a helyi asszonyok hogyan tudtak legalább negyvenet. De valóban ez volt a helyzet. Augusztus végére így vagy úgy, megvolt az iskolakezdéshez szükséges pénz. 

Mindenki tud tenni-venni a gyárban, ha akar. Gyümölcsöt is szedhet. Csak dönteni kell. A politika más” – írta. 

A politikában a nem részvétel is cselekvés  

„A politika mindegyikünk dolga. Valójában csak látszólagos a döntésed, hogy részt veszel-e vagy sem a közéletben, mert ha nem veszel részt, az is cselekvés. Textilgyárban nem kötelező dolgozni. Hazád akkor is van, ha nem akarod észrevenni. 

A közügyekről való gondolkodás, közös tervek szövögetése, a szervezkedés, a haza szolgálata, csak látszólag választható kötelesség.

Éppen ezért a politika nem olyan, mint a gyári munkások tanult szakmája. Nem hasonlít a földeken dolgozók tehetségére. Közös, másokra nem ruházható tudásunk és sorsunk” – folytatta. 

Gyurcsány szerint az Orbán-kormány csak bolyong, tévelyeg  

„A politika csinálásának legfontosabb része ugyanakkor lehet, hogy mégse tanulható. Mert bonyolult elegye ismeretnek, tapasztalatnak, erkölcsnek, mert több benne a közös bölcsesség, mint az egyéni tehetség. 

Az akaratnál fontosabb a cselekvés, az olvasásnál az értés, az értésnél a látás. 

A mai kormány bolyongásának, tévelygésének oka, hogy mostanra nem lát. Csak tapogatózik. Mások is vannak így. Kiderült újra, a látáshoz nem napfény kell” – fejtette ki.   

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.