Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,61 Ft
Bitcoin
63,049 $

Újraindult a szállítás a Barátság kőolajvezetéken

A kőolajvezeték áramellátóját tegnap érte rakétacsapást, Magyarország felé is megszűnt a kőolajszállítás.

...svg content...Zurawice, 2022. október 12. A helyszínt biztosítják tûzoltók a délnyugat-lengyelországi Zurawice környékén 2022. október 12-én, miután szivárgást észleltek az orosz nyersanyagot szállító Barátság kõolajvezetéken. MTI/EPA/PAP/Roman Zawistowski
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A rakétacsapás a fehérorosz-ukrán határ közelében történt. A vezeték ugyanakkor nem sérült meg, az energiaellátó üzemzavara azonban így is komoly problémát okozott, Magyarország mellett Szlovákia, valamint Csehország felé is leálltak a szállítások.

A mai napon Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő már jó hírekkel szolgált, közösségi oldalán számolt be róla, hogy „alacsony nyomáson újraindult a kőolajszállítás Magyarország irányába.” Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az MTI információi szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megerősítette az értesüléseket, mint írták, a tárcavezető arról számolt be, hogy néhány perccel ezelőtt újraindult a kőolajszállítás hazánk irányába, a jelenlegi fázisban még alacsony nyomással, de zajlanak a műszaki munkálatok a normális szint helyreállítása érdekében.

„Magyarország energiaellátásának biztonsága nem volt veszélyben azokban az órákban sem, amíg nem volt kőolajszállítás, tekintettel arra, hogy a felelős energiapolitika keretében olyan jelentős készletek állnak rendelkezésre, amelyek nyomán az ilyen kimaradások nem veszélyeztetik az energiaellátásunk biztonságát” – közölte.

A keddi orosz légicsapásokban megsérült Ukrajnában a Magyarország kőolajellátásának gyakorlatilag egészéért felelős Barátság vezeték működését biztosító egyik transzformátorállomás is.