Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,25 Ft
Euró
391,84 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
61,993 $

Szijjártó az EU-n kívüli országokról: gazdasági együttműködés lehet, migráció nem

„Magyarország támogatja, hogy az Európai Unió szoros együttműködést tartson fenn az Európán kívüli világgal. Ugyanakkor ezeknek az együttműködéseknek előnyösnek kell lenniük minden uniós tagország szempontjából” – közölte.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Magyarország támogatja, hogy az Európai Unió szoros együttműködést tartson fenn az Európán kívüli világgal, de az irány világos: gazdasági együttműködés igen, migráció nem – írta hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető Jutta Urpilainent, az Európai Unió nemzetközi partnerségért felelős biztosát fogadta kedden Budapesten. A geopolitikai válság sajnos az Európai Unió globális erejének csökkenésével is járt, ezért fontos, hogy a külső partnerségeket, együttműködéseket, kapcsolatokat meg tudjuk erősíteni – olvasható a bejegyzésben. Soron kívül Bőnyi iskolai késelés: a megkéselt lány túl van az életveszélyen

„Magyarország támogatja, hogy az Európai Unió szoros együttműködést tartson fenn az Európán kívüli világgal. Ugyanakkor ezeknek az együttműködéseknek előnyösnek kell lenniük minden uniós tagország szempontjából. A poszt-cotonou-i megállapodás keretében 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal működik együtt az Európai Unió” – írta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a kereskedelmi, fejlesztési együttműködést természetesen támogatjuk, hiszen a miénk a világ egyik legnyitottabb gazdasága, és a külgazdasági eredményeink alapvetően határozzák meg a nemzetgazdasági teljesítményt.

„Nem értünk egyet ugyanakkor azzal, hogy az EU a poszt-cotonou-i megállapodást használja fel arra, hogy legalizálja a migrációt, hogy aláássa az illegális migrációval szembeni küzdelmet és hogy terjessze a gender ideológiát” – olvasható a posztban.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra: az Országgyűlés is világos döntést hozott tavaly decemberben, amikor is arra kötelezte a kormányt, hogy akadályozza meg a poszt-cotonou-i megállapodás elfogadását. Az irány világos: gazdasági együttműködés igen, migráció nem.

(MTI)