Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,00 Ft
Euró
387,02 Ft
Font
451,73 Ft
Bitcoin
66,272 $

Szijjártó válasza Annalena Baerbock kijelentésére az Ukrajnának szánt segély kapcsán

Mint ismert, nagy port kavart az EU-tagállamok körében, hogy Magyarország kijelentette, nem fogja támogatni az Ukrajnának szánt közös uniós pénzügyi segélyt, most pedig csak úgy pörögnek az események.

...svg content...Fotó: MTI/Kovács Tamás
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

Miután Szijjártó Péter november 7-én bejelentette, hogy „Magyarország kétoldalú alapon kész folytatni Ukrajna pénzügyi támogatását, de semmiképp nem fog beleegyezni egy újabb közös európai uniós hitelfelvételbe ebből a célból”, egy kisebb feszültség alakult ki egyes tagállamok részéről.

A külügyminiszter most hivatalos Facebook-oldalán reagált arra, hogy november 7-én tett bejelentésére a német külügyminiszter oly módon reagált, hogy felszólította Magyarországot, hogy ne hazardírozzon az Ukrajnának szánt uniós segély kapcsán. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Szijjártó úgy fogalmazott:

„Annalena Baerbock német külügyminiszter arra hívta fel ma “kedvesen” a figyelmünket, hogy ne hazardírozzunk az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós pénzügyi segély kapcsán.”

A külügyminiszter úgy folytatta, meglátása szerint „a külügyminiszter kolléga súlyosan félreérti a helyzetet”, ugyanis közlése szerint „az újabb közös európai uniós hitelfelvétel elutasítása a részünkről nem taktikai, hanem elvi kérdés”.

Kijelentette, a magyar kormány álláspontja szerint „nem a közös európai eladósodás jelenti a közös európai jövőt”, hangsúlyozva, hogy „az európai jövő nem a nagy adóssághegyek felé van”.

Végezetül azzal zárta bejegyzését, hogy:

„Csak a teljes kép kedvéért (bár valószínűleg ez nem érdekli a külügyminiszter asszonyt): mi készen állunk Ukrajna támogatásának folytatására. Pontosan úgy, ahogyan tettük eddig is: kétoldalú alapon.”