Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,84 Ft
Euró
388,17 Ft
Font
452,51 Ft
Bitcoin
63,581 $

A románok és az írek fizetik a legkevesebb adót GDP-arányosan az EU-ban

Ezzel szemben a dánok, a franciák és a belgák fizetik a legtöbb adót (48,8, 47, 46), valamint Norvégiában is magas, 45 százalék körüli az arány.

Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az economedia.ro adatai szerint Romániában a bruttó hazai termék (GDP) 27,3 százalékát teszik ki a munkavállalók által befizetett adók, míg az EU átlaga 41,1 százalék, emellett összesen 6058 milliárd euró folyt be tavaly az EU-tagállamok kasszájába adók formájában.

Ez 520 milliárd euróval haladja meg az egy évvel korábbi összeget, egyúttal tartalmazza a személyi jövedelemadót és azt is, ami a társadalombiztosítási hozzájárulásból folyt be – derül ki a Maszol beszámolójából. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Az Európai Unióban az állami adóbevételek átlagosan a GDP 41,1 százalékát teszik ki, a tagországok között azonban jelentős eltérések vannak: például a legkisebb adók Írországban vannak, ugyanis az államkasszába a GDP mindössze 21,9 százaléka folyik be adók formájában.

A második helyre Románia került, ahol az Eurostat adatai szerint a tavaly befizetett adó, a nyugdíj- és az egészségbiztosítás összértéke a GDP 27,3 százalékát tette ki, míg a harmadik hely Bulgáriát illeti meg kb. 30 százalékkal.

GDP-arányosan a dánok, a franciák és a belgák fizetik a legtöbb adót, 48,8, 47, illetve 46 százalékot, illetve az EU-n kívüli államok közül Norvégiában is magas, 45 százalék körüli az arány, Svájcban viszont eléggé alacsony, alig haladja meg a romániai szintet. 

A legnagyobb növekedés 2020-hoz képest Cipruson következett be, ahol 34 százalékról 36-ra nőtt az befizetett adó aránya, a legnagyobb visszaesés pedig Magyarországon történt, 36,1 százalékról 34 százalékra. 

Gulyás Gergely szerint Magyarország szívességet tesz az EU-nak az uniós elnökséggel

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország uniós elnöksége előnyös lehet az Európai Unió számára.