Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Szabadulnának a zöldségektől a termelők, nem éri meg tárolni

Ez elsősorban a különböző gyökérzöldségeket, a hagymát és a burgonyát érinti, amelyekből a termés sem volt túl jó idén.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Jelenleg a zöldségtermesztéssel foglalkozó hazai vállalkozások sincsenek könnyű helyzetben, ugyanis a csapadékhiány és az elszálló energiaárak is problémát jelentenek: míg előbbi miatt a termés mennyisége lett szerényebb, addig az utóbbi miatt a tárolás vált kérdésessé.

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője elmagyarázta, télen mindig többe kerülnek a zöldségek, hiszen a kertészeknek ilyenkor már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk az átadási árakba, idén azonban ez a legkisebb gond. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Állítása szerint kritikus időszak előtt állunk, amikor a termelők többsége azt mérlegeli, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítás után, a földek mellől adják el a terményt.

Csökkenő kereslet, emelkedő költségek

Elmondása alapján a vásárlók nyáron jobban el tudták fogadni a megnövekedett termelési költségeket, ma már azonban a legtöbben igyekeznek fékezni a kiadásaikat, a „szűkülő pénztárca” pedig alapvetően visszafogja a keresletet az élelmiszerpiacon.

Emiatt a termelők joggal aggódnak amiatt, hogy jövőre már nem tudják beépíteni az árakba a megnövekedett tárolási költségeket, itt pedig elsősorban a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből a termés sem volt túl jó idén.

„Most mindenki szabadulna az árutól, az egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezt követően azonban már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét” – fejtette ki a szakember.

Ennek kapcsán arra utalt, hogy egyelőre kevés korszerű tároló van itthon, s akik rendelkeznek ilyen kapacitással, még ők is átgondolják, hogy mennyire éri meg használatba venni – számolt be a Világgazdaság.

Ledó Ferenc szerint azonban akkor sem lesz túlkínálat, ha a kertészetek még 2022-ben piacra viszik az összes, idén megtermelt zöldséget, ugyanis a hozamok külföldön is alacsonyak voltak, valamint a szállítási költségek is nőttek, így valószínűleg jelentősebb áresés sem lesz.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.