Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,53 Ft
Euró
390,80 Ft
Font
457,94 Ft
Bitcoin
63,849 $

Az ecuadori hatóságok ígéretet tettek, visszaszerzik az ellenőrzést a börtönök felett

Ecuadorban egyre csak fokozódik az erőszakhullám, ennek okán a hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak: a legutóbbi erőszakos cselekményben több rendőr is életét vesztette.

Mentőautónál állnak fegyőrök a Sierra Centro Norte börtönben, a közép-ecuadori Latacungában 2022. október 4-én, miután egy nappal korábban fegyveres erőszak tört ki az intézményben az elítéltek között. A késes és lőfegyveres összecsapás halálos áldozatainak száma tizenhat, a sebesülteké negyvenhárom, ketten súlyos állapotban vannak. A halottak között azonosították az El Patrónnak (Főnök) is nevezett Leonardo Norero drogbandavezért. Katonák tucatjai érkeztek a közepes biztonságú börtönhöz, hogy kimentsék a civil személyzetet és helyreállítsák a rendet. MTI/EPA/EFE/Jose Jacome
Dél-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután a legutóbbi incidens következtében több rendőr is életét vesztette Guillermo Lasso elnök 45 napos szükségállapotot hirdetett Guayas és Esmeraldas tartományokban. Eközben Diego Ordoñez nemzetbiztonsági miniszter csütörtökön, a tanács rendkívüli ülését követően ígéretet tett arra, hogy a kormány visszaszerzi az ellenőrzést az ecuadori büntetés-végrehajtási intézmények felett.

A CNN jelentése szerint ezek a börtönök manapság erőszakos és sokszor halálos kimenetelű cselekmények helyszínei, a legutóbbi incidens során pedig 5 ecuadori rendőr vesztette életét, amikor robbantásos merényletet hajtottak végre egy börtönben. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Fausto Salinas ecuadori rendőrfőnök kedden egy sajtótájékoztató keretében számolt be arról, hogy ugyanazon a napon három robbanás történt Esmeraldas városában: két autós robbantás történt, valamint egy robbanás egy rendőri egységtől nem messze.

A rendőrfőnök hozzátette, az erőszakhullám nagy valószínűséggel annak tudható be, hogy több tucatnyi rabot szállítottak át az ország más területein található börtönökbe. Az elnök már több alkalommal is jelezte, hogy a kormány szerint a drogbandák felelősek a börtönökben, valamint az ország egészének területén elkövetett erőszakos cselekményekért.

Brutálisan túlzsúfoltak a börtönök

Ecuador börtönei már évek óta túlzsúfoltak: 2021 júliusában Eduardo Moncayo, a börtönök akkori vezetője a helyi médiának nyilatkozva megosztotta, a Litoral börtön a legzsúfoltabb az országban, mely intézmény papíron maximum 5000 fő befogadására alkalmas, ennek ellenére több mint 9000 fogvatartott van a büntetés-végrehajtási intézményben.

A túlzsúfoltság nyomán már 2021 szeptembere óta nagyfokú riadókészültség van érvényben, több esetben pedig automata fegyverek és gránátok is előkerültek a börtönlázadások során.

A helyi SNAI börtönszolgálat hivatalos adatai szerint tavaly több mint 300 rab vesztette életét a börtönökben történt erőszakos bűncselekmények közepette, míg májusban egy börtönlázadásban az ország északi részén több mint 23 rab hunyt el.