Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,78 Ft
Euró
390,31 Ft
Font
456,30 Ft
Bitcoin
61,327 $

Az új olasz miniszterelnök kriminalizálná a rave partikat

Giorgia Meloni jobboldali miniszterelnök új kormánya bejelentette, hogy az engedély nélküli rave partikat bűncselekménnyé kívánják nyilvánítani, mindössze pár órával azt követően, hogy leállítottak egyet Észak-Olaszországban.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az új olasz kormány tervei szerint az 50 főnél nagyobb létszámmal megrendezésre kerülő „veszélyes összejöveteleken való részvétel” ezentúl bűncselekmény lenne, mely akár hat évnyi börtönbüntetést vonhatna maga után, továbbá lehetővé tenné, hogy lehallgassák a partik szervezőit.

A BBC jelentése szerint hétfőn mintegy 1000 bulizót oszlattak fel egy modenai raktárban megrendezett rave partin, miután a lakók arra panaszkodtak, hogy már 48 órája tart a non-stop techno a halloweeni bulin, melyet a közösségi médiában is közvetítettek, ami még több ifjú bulizót vonzott a buliba. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A partizók egészen keddig akartak maradni, ám végül probléma nélkül elhagyták a használaton kívüli raktárépületet, a szemtanúk szerint pedig korrektek voltak és távozásuk előtt rendet is raktak maguk után. Meloni azzal érvelt a kriminalizálás kapcsán, hogy az új törvény célja „az emberek védelme az ártalmaktól”, ami szerinte „semmiben nem különbözik az Európában megszokottól”.

Meloni azt is közölte, hogy nem is terveznek enyhíteni a jövőben a szigorú törvényen. Miután 2021-ben egy rave parti két ember halálával végződött, az előző kormány megkezdte a törvény módosítását, ám az új jobboldali kormányzat ennél is tovább megy: masszív bírságokat akar osztogatni és a hangrendszereket is el akarja kobozni.

A kritikusok értetlenül állnak a törvénytervezet előtt, mondván, nem értik, hogy a kormány miért a fiatalokat vette célba, és miért hagyta abszolúte figyelmen kívül a hétvégi eseményt, melynek során fasiszták vonultak utcára az olasz háborús diktátor, Benito Mussolini emlékét éltetve.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.