Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,66 Ft
Euró
388,91 Ft
Font
452,88 Ft
Bitcoin
63,320 $

A kínai külügy is gratulált Lulának, miután megnyerte a brazil választásokat

A kínai külügyminisztérium is gratulált a baloldali Luis Inacio Lula da Silvának, miután szoros verseny után megnyerte a brazil választásokat.

Luiz Inacio Lula da Silva volt brazil elnök és jelenlegi jelölt szavazás után a brazil elnökválasztás második fordulójában Sao Paulóban 2022. október 30-án. MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra
Dél-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Jair Bolsonaro jobboldali politikus elnöksége alatt a Kína és Brazília közötti kapcsolatos jelentősen romlottak, Bolsonaro pedig még mindig nem ismerte el a választások eredményét.

A baloldali politikus, Lula, korábban már két cikluson át vezette az országot, 2009-ben pedig bevezette Brazíliát az első, az öt országot tömörítő – Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság – BRICS-csoportba, melyhez Dél-Afrika csak később, 2010-ben csatlakozott. Soron kívül Szinte az összes szlovákiai iskolában bombariadót jelentettek, a hatóságok evakuálták az intézményeket

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian hétfőn úgy fogalmazott a brazil választási eredmények kapcsán, hogy Kína kész együttműködni Lulával annak érdekében, hogy „új szintre emelje a Kína és Brazília közötti átfogó stratégiai partnerséget”.

A Reuters jelentése szerint Zhao a szokásos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Kína őszintén gratulál Lulának a Brazília elnökévé történő újraválasztásához, továbbá azt kívánja az új elnöknek, hogy sikeresen elérje új céljait az ország nemzetépítési törekvései kapcsán.

Rendkívüli sajtótájékoztatón tesz bejelentést Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán sajtótájékoztatón ismerteti a kormány friss döntését a hazai üzemanyagárak szabályozásával kapcsolatban.